Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Nový dopravní terminál v Nové Pace

03. 02. 2022

Nová Paka, malé město ležící mezi turistickými oblastmi Českého ráje a Krkonoš, má nové, moderní autobusové nádraží. Velkou proměnou prošlo také jeho prostranství. Dopravní terminál vznikl podle vítězného projektu ateliéru Loca Plan a v anketě o něm rozhodli sami obyvatelé města.

Výrazným prvkem zelené střechy nové odbavovací haly je kulatý průhled, kterým jednoho dne vykoukne nad město strom, Jinan dvoulaločný, známý jako Ginkgo biloba, odkazující na Český ráj, první evropský geopark UNESCO. Významnou roli hraje nový autobusový terminál nejen v rámci dopravy, ale celkového urbanismu města. „Naším cílem bylo přinést nový městotvorný prvek," vysvětluje Ing. arch. Ondřej Duchan a dodává: „stavbu jsme modelovali tak, abychom zachovali průhledy na okolní památky a v opačném pohledu od kláštera jsme plochu střechy zjemnili použitím vegetace."

Promyšlené stavbě sekunduje náš mobiliář: nejen lavičky, ale také stojany na kola, odpadkové koše, mříže ke stromům, zahrazovací sloupky a označení zastávek. Betonovou stavbu zjemňuje trojramenná lavice Woody. Venkovní lavička inspirovaná estetikou uskladněného řeziva je tvořena masivním roštem z dřevěných desek pevně stažených šesticí nerezových šroubů. Mohutný blok spočívá na opticky subtilních ocelových nožkách, jako by se v celé své těžkopádnosti nad dlažbou vznášel. Lavička je zcela bezúdržbová, dřevo je ponecháno bez jakéhokoliv nátěru, je pouze impregnováno proti škůdcům, a přirozeně a krásně stárne. Znát ji budete možná také z vrcholku nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Oproti tomu sezení ve vnitřní čekárně tvoří nepravidelně rozmístěné černé kovové lavice Radium navazující na železné sloupy konstrukce.

Zdroj:  mmcité a.s. ·
 


Štítky: Veřejná doprava (Dobrá praxe, tag26)