Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Uničovsko rozšiřuje síť cyklostezek a přichází s vánoční výzvou

20. 12. 2019

Město Uničov a obec Dlouhá Loučka právě dnes 20. 12. 2019 otevřely cyklostezku Uničov, m.č. Horní Sukolom - Dlouhá Loučka (společná stezka pro chodce a cyklisty, náklad 13.905.199 Kč,  dotace 9.014.550 Kč, délka 2.016m, šířka 2,5m, povrch asfalt).

Tím se opět rozšířila síť cyklostezek na Uničovsku, na které se systematicky pracuje už od roku 2000:  https://unicov.dobramesta.cz/cyklo

Nicméně dnešní zpráva není jen o nové cyklostezce. Je o vánoční výzvě, kterou světu (tedy jen České republice) posílá:

  • starosta Uničova - Radek Vincour
  • starosta Dlouhé Loučky - Ladislav Koláček
  • starosta Šumvaldu - Josef Šenk
  • náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro zdravotnictví - Dalibor Horák

1) Klimatické změny - jsou Vánoce, ale sníh a zima nikde. Tudíž můžeme začít hovořit o tom, že jízda na kole je celoroční záležitost. U nás budujeme cyklostezky prostě proto, že v našem regionu je běžné jezdit na kole pořád. Žel provoz na silnicích je tak velký, že dnes se už po nich nedá jezdit na kole. A vazba na klimatické změny? Závěry, ať si udělá každý sám.

2) Finance 2020. Starosta ze Šumvaldu opět podal projekt na SFDI. Bude se opakovat situace z roku 2019, kdy projekt zůstal pod čarou jednoduše proto, že projektů na SFDI přišlo mnoho? Pro připomenutí přidáváme zprávu z roku 2019. Apelujeme proto na Ministerstvo dopravy a na Hospodářský výbor SFDI - podpořte v roce 2020 všechny projekty, které jsou řádně podané a splňují všechny náležitosti. Cyklostezka Šumvald - Dolní Libina je stejně důležitá, jako cyklostezka, která se dnes otevřela.

3) Finance 2021 - 2027. Dne 29. 11. 2019 se v Praze sešli zástupci krajů a dalších partnerů, aby tu diskutovali další podporu pro aktivní mobilitu a bezmotorovou dopravu. Hlavním účelem setkání bylo pomoci správně nastavit podmínky pro Integrovaný regionální operační program (IROP) v novém programovém období 2021-2017. To je sice pěkné, ale stejně je to o budoucích alokacích. Proto Olomoucký kraj v pátek dne 12. 6. 2020 uskuteční propagační jízdu za FINANCE po plánované Moravské stezce z Rudy nad Moravou až do Olomouce. Poznačte si do svých diářů.

4) Aktivní pohyb - náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro zdravotnictví moc dobře ví, co znamená prevence. V nemocnicích končí příliš mnoho lidí jen proto, že prostě mají málo pohybu. Citujeme z knihy Labyrint pohybu od Pavla Koláře a Renaty Červenkové :  „Na preventivní prohlídku přijde obézní pacient a lékař zjistí, že má poruchu tukového metabolismu spojenou se zvýšením cholesterolu. Co udělá? Dá mu statiny na jeho snížení, přestože pacient nemá v anamnéze žádnou informaci o tom, že by někdo z rodiny předčasně zemřel na následek kardiovaskulárních nebo jiných cévních potíží. Později ho bude léčit ještě na cukrovku, protože se nehýbe, přejídá se a vysedává u počítače. Víte, kolik tenhle zbytečný způsob léčby stojí – a na úkor skutečně nemocných? Už v roce 2006 vynesly výrobcům tyto léky 28 miliard dolarů a dnes je užívá už skoro milion Čechů, aniž byla ověřena jejich „nedonošenost“! Používají se totiž příliš krátkou dobu na to, aby bylo jasné, co s lidmi z dlouhodobého hlediska udělají. Nemáme například studii, jaký mají vliv na svalové oslabení, na změny metabolismu měkkých tkání, na rozvoj artrózy …“ Proto se také plánuje tisková konference s Ministerstvem zdravotnictví dne 20. 3. 2020 v Praze na téma podpory aktivní mobility. Zároveň je ale třeba dodat, že zvýšení pohybové aktivity se neobejde bez infrastruktury, která je bezpečná. A jsme zpátky u cyklostezek... Více o souvisejících faktech se dočtete zde.

5) Bonus, neboli vzkaz pro města nad 40.000 obyvatel, které si musí zpracovat tzv. Plán udržitelné městské mobility
Uničovsko vzkazuje: Na počátku v roce 2000 byla vize - mít hustou síť cyklostezek. Dnes je vybudovaná  hustá síť cyklostezek. Samozřejmě není to jen o cyklostezkách, ale pokud je region cyklistický, pak takovou vizi musí mít. Zpráva pro Českou republiku je, že je potřeba pořád kontrolovat, jestli vize je naplňovaná konkrétními opatřeními.

Zdroj: http://www.unicov.cz/mezi-louckou-a-sukolomi-je-nova-cyklostezka/d-21112

Článek vznikl ve spolupráci NaKole z.s. a Partnerství pro městskou mobilitu z.s., za podpory a spolufinancování z prostředků Ministerstva životního prostředí České republiky. Text nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)