Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Město s lidským rozměrem, místo pro život a setkávání

27. 01. 2021

Koncept tzv. parkletů podporuje aspekt lidské interakce a diskuzi na téma nové interpretace veřejného prostoru, který bude mít především lidský rozměr. Kořeny této myšlenky bychom našli v San Francisku, kde obyvatelé na jeden den v daném prostoru umístili travní koberce, na ně rozložili piknikové deky a celý prostor proměnili v zelený obývák, kde si mohli dokonce hrát děti.

Parklety vrací náměstí jeho původní účel: místo, kde je ústředním prvkem interakce, kde najdeme prostor pro umění, kreativitu a život.

Podobné projekty bývají v současnosti realizovány v různých koutech světa. A s alternativním využitím parkovacího prostoru experimentují i evropská města. Podobná myšlenka se setkala se souhlasem veřejnosti i politických představitelů města například v belgickém Gentu; následně bylo zahájeno několik iniciativ.

Tato „koperníkovská revoluce“ nemusí vždy probíhat hladce, každopádně se díky ní podařilo otevřít diskuzi o funkci veřejného prostoru, jejímž předmětem se konečně stalo i zcela zjevné přidělování centrálních lokalit automobilové dopravě a parkování.

Posledně jmenovaný faktor úzce souvisí se skutečností, že takové parky a s nimi související nápady v pravém smyslu slova rozkvétají právě během poslední dekády.

Zdroj textu: Zpravodaj EPOMM 10/2020

Autor: Fred Dotter, Mobiel 21 pro EPOMM

Zdroj pro obrázek: © Cesar Rubio


Štítky: Design ulice (Dobrá praxe, tag25)