Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Lidé v Severním Irsku se mohou registrovat do Výzvy k aktivní mobilitě

10. 08. 2021

Zaujala nás novinka, která vyšla na webu Sustrans pod názvem "Lidé v Severním Irsku se mohou registrovat do Výzvy k aktivní mobilitě." Vznikne podobná iniciativa v Česku? V roce 2021 se to asi nestihne, ale v roce 2022 to snad již vyjde.

Budiž zpráva ze Severního Irska pro nás inspirací. Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. připravil překlad této novinky z 2. 8. 2021.

Ke všem lidem v Severním Irsku směřuje výzva, aby během letošního září nechali svá auta doma a přidali se k Výzvě k aktivní mobilitě s cílem podpořit čistší, zdravější a ekologičtější způsoby dopravy.

Ministryně infrastruktury Nichola Mallonová a ministr zdravotnictví Robin Swann společně s Davidem Tumiltym (Agentura pro veřejné zdraví), Paddy Andersonem a Caroline Bloomfieldovou (Sustrans) při zahájení Výzvy k aktivní mobilitě.

Zelená obnova

Právě teď mnozí z nás sledují zelené Plány na obnovu po pandemii Covid-19, a to především s blížící se celosvětovou klimatickou konferencí COP26, která proběhne ve Spojeném království.

Letošní výzva přináší všem velkou příležitost, jak změnit své dopravní návyky k lepšímu.

Zvolit jako způsob dopravy chůzi, jízdu na kole, autobusem nebo vlakem, případně kombinaci výše uvedeného, znamená posílit svou psychickou pohodu a zůstat fyzicky aktivní.

Pomůžete urychlit opatření k ochraně klimatu, zlepšit kvalitu ovzduší a kvalitu života obecně.

Společnou iniciativu podpořil Translink, Ministerstvo pro infrastrukturu, Agentura pro veřejné zdraví, Sustrans, Rada města Belfastu a Agentura města Belfast pro zdravotní a sociální péči.

Jde o součást spolupráce s cílem inspirovat veřejnost, aby se rozhodla přejít k ekologičtějším způsobům dopravy, kterými posílí nejen své zdraví a životní pohodu, ale i ekonomickou obnovu celé země a pokrok směrem k nízkouhlíkové budoucnosti.  

O výzvě

Registrace je bezplatná.

Účastníci mohou během letošního září vkládat své aktivní cesty do online systému.

Každý týden bude jiné téma a na účastníky čeká řada cen včetně voucherů na nákupy nebo jízdenek v síti Translink. 

Lepší fyzické zdraví a psychická pohoda

 Ministr zdravotnictví Robin Swann k zahájení výzvy uvedl:

„Vítám tuto iniciativu pro podporu aktivní mobility a vyzývám všechny, aby zapřemýšleli nad tím, jak využít své každodenní cesty do práce a vlastně veškeré cestování jako nástroj k posílení fyzického a psychického zdraví.

Dávno víme, že aktivní a udržitelné způsoby dopravy jako chůze nebo jízda na kole, jsou přínosné nejen pro tělesnou pohodu člověka, ale i pro naše životní prostředí.“

Klimatické krize je prioritou pro všechny

Ministryně pro infrastrukturu dodává:

„Boj s klimatickou krizí musí být prioritou pro každého z nás. Výzva k aktivní mobilitě nás všechny povzbuzuje, abychom začali přemýšlet jinak o tom, jak cestujeme, a jak bychom my všichni mohli přispět k budoucnosti s nízkými emisemi uhlíku.

Jsem velmi ráda, že moje ministerstvo společně s dalšími agenturami podporuje tuto výzvu.“

Společně můžeme dosáhnout skutečné změny. Vyzývám každého, aby se zapojil a pokud může, nechal během letošního září své auto doma a zkusil každý den chodit pěšky, jezdit na kole nebo hromadnou dopravou.“

 

Září bez auta

Ředitelka Sustrans Caroline Bloomfieldová vyzývá k zapojení do výzvy těmito slovy:

„Letos vyzýváme úplně všechny, aby na svých každodenních cestách byli aktivní. Místo sezení za volantem v dopravní zácpě a hledání volného parkovacího místa můžeme v rámci nakupování, dojíždění nebo jen tak ve volném čase zkusit jít pěšky či jet na kole.

Výzva k aktivní mobilitě je skvělý způsob, jak nastartovat vaši každodenní aktivní rutinu a udělat změnu směrem k zdravějšímu životnímu stylu, z něhož bude mít prospěch i naše životní prostředí.“  

Méně problémů s přetíženou dopravou, menší znečištění

Slova generálního ředitele Translink Chrise Conwaye:

„Naše společnost nabízí veřejnosti nepostradatelnou službu a s uvolněním omezení jsou naše čisté a bezpečné vozy připraveny uvítat větší počty zákazníků, ať už cestují za prací, do školy, za nákupy nebo do společnosti.

Klimatická změna je bezpochyby tou největší hrozbou současnosti.

Zapojením do této výzvy může každý trochu přispět ke snížení problémů se znečištěním a dopravní přetížeností a podílet se na vytváření čistší a inkluzivnější společnosti pro všechny.“

  

Zdravotní přínosy aktivní mobility

David Tumilty, ředitel pro aktivní dopravu, Agentura pro veřejné zdraví:

„Zařazení aktivní mobility do běžného pracovního dne vám pomůže naplnit doporučenou míru fyzické aktivity 150 minut týdně.

Průzkumy dokazují, že fyzicky aktivní jedinci mají kvalitnější spánek, snáze udržují optimální tělesnou hmotnost a daří se jim omezovat každodenní stres a úzkosti.

Tělesná aktivita rovněž pomáhá snižovat riziko rozvoje chronických chorob včetně nemocí srdce, mrtvice, diabetu 2. typu, rakoviny a respiračních nemocí.

A vzhledem k zhoršujícím se dopadům pandemie vyzývám veřejnost, aby se do letošní výzvy opravdu zapojila.“

  

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/news/2021/august/people-in-northern-ireland-encouraged-to-sign-up-to-active-travel-challenge/


Štítky: Kampaně (Občan, tag35)