Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Samoobslužné cykloservisy - proč jsou důležité pro rozvoj aktivní mobility

31. 10. 2021

Co to vlastně je?

Samoobslužný cykloservis je samostatně stojící jednotka, vybavená nářadím, které je nutné k seřízení jízdního kola nebo opravě běžných mechanických problémů.

Cykloservisy lze instalovat na mnoha místech, kde napomáhají tomu, aby ti, kdo na kole jezdí, měli větší chuť vytrvat, a ti, kdo ještě nejezdí, se do toho s chutí pustili. Jejich jednoduchá obsluha z nich dělá jeden ze základních pilířů městské cyklistiky.

Kde jsou vhodné lokality pro umístění samoobslužného servisu

Veřejná parkoviště pro cyklisty u supermarketů, fitness center, tělocvičen, bazénů a nákupních center; v současné době jde jejich instalace ruku v ruce se zřizováním nabíjecích stanic pro elektrokola. Zajištěním takzvaně all-inclusive parkovacích zařízení pro cyklisty dostaneme do obchodů víc lidí na jízdních kolech, což pomůže snížit poptávku po parkovacích místech pro automobily.

Podpora dojíždění do práce na kole

Jaké jsou ekonomické výhody toho, když je zaměstnavatel vstřícný vůči cyklistům, to je všeobecně známo. Kromě vyšší produktivity je tu menší fluktuace zaměstnanců nebo menší potřeba parkovacích míst pro řidiče. Podle průzkumu Britské rady pro úřady 38 % tázaných uvedlo, že větší počet a vyšší kvalita služeb pro cyklisty na jejich pracovišti by je motivoval k dojíždění do práce na kole. Instalace samoobslužného cykloservisu je jedním z takových jednoduchých kroků. Společně s úschovnou nebo stojany pro jízdní kola tvoří ideální cyklistické centrum pro zaměstnance. Umožňují zaměstnancům ušetřit peníze za opravu a vyřešit menší problémy přímo na místě.

Uzly aktivní dopravy na vlakových zastávkách a nádražích

Aby se lidé mohli aktivně přepravovat z města do města, musí být aktivní doprava kompatibilní s dopravou hromadnou. Existuje víc způsobů, jak z vlakového nádraží udělat dopravní uzel, který bude k cyklistům vstřícnější. Snadno dostupný samoobslužný cykloservis může být záchranou pro ty, kdo pro svou dopravu kombinují vlak a jízdní kolo. Možná to také přispěje k menšímu počtu opuštěných jízdních kol v okolí nádraží.

Podpora aktivní dopravy prostřednictvím praktického výcviku a nářadí na údržbu

Aby co nejvíc lidí bylo schopno cykloservisy používat, je nutné vzdělávání. Instalace samoobslužného servisu zajistí prostředky, které jsou nutné k opravě rozbitého jízdního kola, jinak odkázaného k neužitečnému postávání doma v garáži. A praktický výcvik zase poskytne nezbytné dovednosti.

Podobnost s nabíjecími stanicemi pro elektrokola

Elektrická vozidla jsou považována za alternativu k vozidlům se spalovacím motorem. Lidé však budou elektromobilitu využívat jen tehdy, pokud se pohodlně dostanou k nabíjecímu zařízení. A podobně pro cyklistiku platí, že se může stát preferovaným způsobem dopravy, jen pokud se především začínající cyklisté snadno dostanou k nářadí, které je nutné pro opravy a údržbu. Nabíjecí stanice jsou se samoobslužným cykloservisem podobné co do velikosti i konstrukce a měly by mít i stejnou prioritu, pokud jde o jejich instalaci. Je vhodné kombinovat obě jednotky s parkovacím prostorem pro automobily, ať už na pracovišti, nebo před supermarketem.

Závazek k aktivní dopravě

Samoobslužné cykloservisy podél populárních tras by mohly zvýšit míru spolehlivosti cyklistiky jako způsobu dopravy. Instalací těchto zařízení firmy i úřady demonstrují svůj závazek vůči aktivní dopravě a viditelně prohlašují svou podporu cyklistům.

Čím víc samoobslužných cykloservisů uvidíme před nákupními centry, veřejnými bazény nebo na pracovištích, tím snadnější bude pro kohokoliv začít s cyklistikou a vydržet.

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/opinion/2021/august/why-bike-repair-stations-are-crucial-for-encouraging-active-travel/


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)