Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Jak cyklistika změnila můj život: příběh vietnamské spisovatelky ve Skotsku

01. 11. 2021

Ngan Nguyenová je vietnamská spisovatelka, která žije ve Skotsku a plní si zde svůj sen – naučit se psát v angličtině. Podělila se s námi o svůj vlastní příběh, kde vysvětluje, jak jízda na kole funguje jako její inspirace ke kreativitě a nabízí zklidnění do celého života.

Jízda na kole změnila můj život

Ani v těch nejdivočejších snech jsem si nepředstavovala, že by jízdní kolo mohlo natolik změnit můj život. Zcela nezapomenutelná byla moje cesta na kole z Vietnamu do Paříže v roce 2015, kde jsme společně s mým skotským partnerem chtěli navštívit konferenci OSN o změnách klimatu. Trvalo nám víc než deset měsíců, než jsme dojeli do cíle, a nakonec ještě dál, až do Londýna. Nebyla to jednoduchá cesta, fyzicky ani psychicky, zvlášť pro někoho, kdo na cestování nebyl vůbec zvyklý. Moji rodiče se k mým plánům stavěli odmítavě. My jsme však v cyklistice pokračovali a pětiměsíční líbánky v roce 2017 jsme strávili na cestě kolem jihovýchodní Asie.

Když jsem v létě 2019 opouštěla Vietnam a stěhovala se za studiem do Skotska, tou nejdůležitější věcí, kterou jsem s sebou vezla, bylo moje jízdní kolo.

Na kole si snadno najdete přátele

Jako dítě jsem na kole jezdila často, ale stejně jako spousta z nás jsem po ukončení střední školy přestala. Kultura v některých asijských státech to vnímá tak, že jízda na kole je pro chudé a člověk by měl chtít vlastnit auto. Když jsem žila v Saigonu, během šesti měsíců období sucha tam bylo průměrně 35 stupňů Celsia, zatímco dalšího půl roku vytrvale pršelo. Miliony lidí jezdí na motorkách, cyklostezky ani cyklopruhy neexistují. Přijmout jízdu na kole jako alternativu je pro zdejší lidi složité.

 

Čím víc však jezdím na kole a potkávám cyklisty v různých částech světa, tím víc zjišťuji, že mezi nimi není žádná diskriminace. Cyklista se zastaví, pozdravíme se, popovídáme si o svých cestách, vyměníme si doporučení. Uprostřed ničeho je velmi snadné se spřátelit s neznámým člověkem.

 

Cyklistika jako inspirace pro kreativní myšlení

Když jsem v zimě 2016 projížděla Skotskem, zamilovala jsem si jeho krásu a historii. O své zajímavé cestě jsem vydala knihu, abych Skotsko představila vietnamským čtenářům. A rozhodla jsem se do Skotska vrátit, abych zde studovala obor Kreativní psaní. Naneštěstí se mým plánům o cestování napříč Skotskem postavil do cesty covid, a tak jsem čas trávila psaním, což byl můj způsob, jak bojovat s malomyslností. A jednou týdně jsme na kole prozkoumávali Aberdeenshire.

Pokaždé, když jsme opustili domov, jsme si byla jistá, že na cestě podél pobřeží, řek, v lesích a v celé překrásné krajině objevíme nové úžasné zážitky. Klidný Aberdeen a jeho fascinující krajina, měnící se během čtyř ročních období, mi dávali pocítit, jak jsem šťastná, a inspirovali mě k dalšímu psaní. Vzhledem k tomu, že krajina je zde kopcovitá, jízda na kole mě udržovala ve formě a zdejší sjezdy mi dávaly pocit svobody. Pro spoustu spisovatelů jsou procházky nebo běh nejlepším zdrojem inspirativních myšlenek. Já však nalezla tvůrčí okamžiky v sedle jízdního kola kdekoliv na světě.

 

Pomáhá vyčistit hlavu

Vydala jsem už několik knih, beletrii i literaturu faktu, a moc dobře jsem si vědoma toho, jak důležité je být někdy sám. Cyklistika je skvělý způsob, jak být sám, ačkoliv já často jezdím se svým partnerem. Když jedu na kole, cítím se jako pták v letu. Moje mysl je volná a nápady letí jeden za druhým. Naštěstí si je pamatuji a doma rychle spěchám vše zapsat. Čím víc jezdím na kole, tím spokojenější jsem ve svém kreativním myšlení.

 

Nejlepší způsob, jak prozkoumat sám sebe i své okolí

Jízda na kole je perfektní způsob, jak prozkoumat nejen Skotsko. Snadno zastavíte, abyste zachytili zajímavou krajinu nebo okamžik. Důležité je vybrat si trasu bez hustého provozu.  

 

Jízda na kole je opravdu pro každého

Jsem daleko od domova na Národní cyklotrase č. 7. Covid-19 se zdá být hodně, hodně daleko. Zapomínám tady, že svět se obrací naruby. Je to radost, projíždět na kole bohatstvím, které nabízí příroda. Žádné dvě trasy nejsou stejné. Cyklistika změnila můj život. A je dostupná pro každého. A dřív či později nás bude víc, nadšených z aktivního pohybu, stačí jen položit ruce na řídítka.

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/personal-stories/2021/all/how-cycling-changed-my-life-the-story-of-a-vietnamese-author-in-scotland/


Štítky: Spokojenost a kvalita života (Fakta a čísla, tag14), Lidský rozměr (Mezioborového plánování, tag19), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Ostatní (Občan, tag41)