Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Velo-city 2022 Lublaň: Jan Gehl přednese hlavní projev

18. 03. 2022

Jan Gehl, celosvětově uznávaný architekt a průkopník urbanistického plánování, jež do centra staví člověka, svým proslovem zahájí letošní světový summit o cyklistice. Velo-city se bude konat 14. – 17. června 2022 v krásném slovinském městě Lublani.

Právě Jan Gehl bude  hlavním řečníkem konference Velo-city 2022 v Lublani. Tento celosvětově uznávaný architekt, profesor a spoluzakladatel studia Gehl Architect se během padesát let trvající kariéry zaměřuje na zvyšování kvality života ve městech. Jeho nástrojem je plánování rozvoje měst, orientované směrem na člověka.

Jan Gehl během celé své kariéry intenzivně zkoumal oblast využití veřejného prostoru a své teorie a závěry publikoval v několika knihách. V roce 1971 vyšla jeho kniha „Život mezi budovami“, v níž prosazuje rozumný a přímočarý přístup k rozvoji našich měst a jejich celkové podoby. Kniha ve své době zaznamenala značný vliv.

Další z jeho knih, „Veřejný prostor, veřejný život“, popisuje, jakým způsobem se Kodaň během 40 let proměnila z města s dominantní automobilovou dopravou v město orientované na chodce. V roce 2010 pak vydal svou revoluční knihu „Města pro lidi“, která se zaměřuje na utváření (nebo přetváření) městské krajiny v souladu s lidským rozměrem.

Gehl, který ve své profesní dráze usiluje o udržitelnější, spravedlivější a zdravější města, působil jako konzultant ve významných mezinárodních městech jako Londýn, New York či Moskva.

Letošní Velo-city se bude nést v duchu hesla „Cycling the Change“, tedy „Na kole směrem ke změně“. Cílem konference bude prozkoumat možnosti, jakými prosté jízdní kolo může přispět k budování měst pro lidi, měst, která pomáhají sbližovat komunitu. Nemůžeme se dočkat, až uslyšíme, jak Jan Gehl vysvětluje cesty, které vedou k vytváření zdravých, udržitelných a bezpečných měst plných života.

Podívejte se i na další body programu Velo-city 2022

Program je již nyní k dispozici online! A je přímo k prasknutí nabitý řadou fascinujících témat, která se točí kolem ústředního tématu „Cycling the Change“ / „Na kole směrem ke změně“. Součástí programu bude 55 shromáždění, 6 plenárních zasedání a samozřejmě četné příležitosti k networkingu.

Na letošní Velo-city uslyšíme skutečně rozmanité hlasy, které jsou známé na scéně udržitelné mobility a promluví o národních cyklistických strategiích, kreativních kampaních na podporu rozvoje cyklistiky, inovativních metodách placemakingu nebo o tom, jak porazit tzv. bikelash (negativní výlevy směrem k cyklistům).

  • Program ke stažení zde
  • Pospěšte si! Nenechte si ujít včasné vstupenky, které jsou k dispozici do 14. března!

O konferenci Velo-city

Velo-city je světový summit o cyklistice, na kterém se setkávají propagátoři cyklistiky, zástupci měst a rozhodovacích orgánů, výzkumní pracovníci i lídři v cykloprůmyslu, aby společně utvářeli budoucnost cyklistiky.

Velo-city jako každoroční stěžejní akce ECF hraje důležitou roli v oblasti podpory a propagace cyklistiky jako udržitelného a zdravého způsobu dopravy pro všechny. Jde o zcela jedinečnou akci, která neustále rostoucímu počtu více než 1400 účastníků z více než 60 zemí, kteří působí v politice, v oblasti podpory cyklistiky, v cykloprůmyslu, aktivní mobilitě nebo udržitelném rozvoji měst, nabízí platformu pro výměnu znalostí a politik. Výstava Velo-city pak slouží jako místo, kde jsou představeny nejnovější inovace z celého světa, jejichž cílem je zlepšit zážitek z jízdy na kole ve městě i mimo město.

https://ecf.com/news-and-events/news/velo-city-2022-ljubljana-jan-gehl-give-keynote-address

Autorka novinky Anna-Karina Reiboldová

Překlad: spolek Partnerství pro městskou mobilitu

 


Štítky: Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)