Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Evropský týden mobility 2022: Otevřená registrace pro města i další novinky

01. 07. 2022

Města nebo obce se již mohou registrovat do Evropského týdne mobility, každoroční kampaně za lepší dopravu a mobilitu v našich sídlech. 

Evropský týden mobility je každoroční iniciativa Evropské komise pro udržitelnou městskou mobilitu od roku 2002. Vyzývá evropské obce a města, aby věnovala týden udržitelné dopravě. Tradičně se koná v termínu 16. - 22. září. 

Dnes přinášíme přehled novinek, které vydala Evropská komise dne 25. 6. 2022 v anglickém jazyce.

 

Tematické pokyny k Evropskému týdnu mobility již na webu

  

Tematické pokyny pro letošní kampaň Evropský týden mobility jsou tady! Pokyny podrobně vysvětlují téma pro rok 2022 – Better Connections/Lepší dostupnost – a jak s ním můžete pracovat v rámci vaší kampaně.

Tematické pokyny naleznete zde.

   

 

Plán REPowerEU klade důraz na udržitelnou mobilitu s cílem snížit spotřebu pohonných hmot

 

Kampaň Evropského týdne mobility v souladu s plánem Evropské komise REPowerEU vyzývá města a obce, aby zvýšily své úsilí v oblasti mobility a realizovaly opatření ke snížení spotřeby pohonných hmot, a současně se intenzivně snažily vytvořit takové prostředí, ve kterém se lidem bude lépe žít.  

Snižování spotřeby pohonných hmot s cílem vytvořit odolnější a pro život příjemnější prostředí ve městech a obcích bylo vždy jedním ze základních pilířů politiky Evropské komise, jež usiluje o lepší budoucnost pro všechny, i základní součástí kampaně Evropský týden mobility na podporu kultury udržitelné mobility. V současnosti, po neoprávněné invazi ruských vojsk na Ukrajinu, je potřeba snížit evropskou závislost na ropě ještě naléhavější.

Podrobné informace naleznete zde.

 

  

Rozhovor s městem Kassel, vítězem Ceny Evropského týdne mobility pro větší obce

  
Německé město Kassel již pochopilo, jak důležité jsou pro rozvoj kultury udržitelné mobility zásadní změny v místní dopravě. Kreativní přístup k osvětovým kampaním a dalším aktivitám i realizace dlouhodobých opatření, na nichž se podílelo nejen město, ale celý okrsek i společnost NVV, která ve městě provozuje služby veřejné dopravy, to vše pomohlo Kasselu získat Cenu Evropského týdne mobility 2021 pro větší obce.

 

Jakým způsobem bude Kassel nadále podporovat inkluzivní kulturu udržitelné mobility a rozvíjet opatření, která lidem umožní volit udržitelnější dopravu?

 
To zjistíte v našem rozhovoru.

 

    

Slovinská národní koordinátorka o desetileté zkušenosti s Evropským týdnem mobility

 

Během deseti let práce koordinátorky Evropského týdne mobility ve Slovinsku zažila Polona Demšar Mitrovičová rozšíření kampaně z 20 obcí v roce 2012 na 93 měst a obcí v roce 2022 – to je zatím největší počet v jakémkoliv státě.

 

Přečtěte si víc o desetileté zkušenosti Polony s koordinováním, o úspěšném rozvoji kampaně Evropský týden mobility na území Slovinska, i o tom, co bude dál.

Rozhovor je k dispozici zde.
 

 

  

Dny bezpečnosti ROADPOL jako součást Evropského týdne mobility

 

V letošním roce se Dny bezpečnosti ROADPOL, zaměřené na snižování počtu smrtelných dopravních nehod na nulu, konají souběžně s Evropským týdnem mobility, který proběhne 16.-22. září.

Vyzýváme města a obce, aby Dny bezpečnosti ROADPOL začlenily do aktivit, které v rámci Evropského týdne mobility budou organizovat na podporu udržitelné mobility. Společně můžeme snížit počet obětí dopravních nehod a dosáhnout naplnění Vize nula.

Podrobné informace o Dnech bezpečnosti ROADPOL zde.


Štítky: Kampaně (Občan, tag35)