Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Zaměstnanci Národní zdravotní služby ušetří tisíce v rámci nového programu zdravého dojíždění do práce

22. 01. 2023

Tento příklad není z České republiky, ale z Velké Británie. Pokud ale chce Česká republika měnit pohled na městskou mobilitu, tak to nemůže být jen záležitost státu, krajů a měst.  Nemalým dílem by měly přispět i firmy, a to zpracováním svých firemní plánů mobility. Kdo by ale měl jít prioritně příkladem? Jednoznačně by to měly být zdravotnická zařízení. Zná někdo takový příklad? Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z. s. zatím ne. Nicméně pro isnpiraci nechal přeložit článek z britské organizace SUSTRANS, a to na téma Zaměstnanci Národní zdravotní služby ušetří tisíce v rámci nového programu zdravého dojíždění do práce.

Překlad článku

Zaměstnanci zdravotnických zařízení v Londýně, která patří národní zdravotní službě (NHS – National Health Service - národní zdravotní služba je označení čtyř veřejně financovaných zdravotních systémů ve Velké Británii), mohou ušetřit až 3 000 liber ročně tím, že se zbaví aut a budou do práce chodit pěšky nebo jezdit na kole.

Projekt je zaměřen na snížení místního znečištění ovzduší v důsledku dojíždění zaměstnanců do práce. Foto: Brian Morrison, Sustrans

V rámci naší spolupráce se státními nemocnicemi Barts Health a Barking, Havering a Redbridge se snažíme pomoci zdejšímu personálu vyměnit dojíždění autem za aktivnější způsoby dopravy. Celkem se jedná o více než 16 tisíc zaměstnanců.

Na celém území Anglie se k systému národní zdravotní služby vztahuje 3,5 % veškeré silniční motorové dopravy, ať už jde o cesty pacientů, personálu, návštěv nebo dodavatelů.

Cílem tohoto projektu je snížit uhlíkovou stopu celé národní zdravotní služby, a především místní znečištění v důsledku cest do práce.

Projekt bude realizován v několika městských částech Londýna.  

Pomoc při řešení krize životních nákladů

Podle vládního programu Cyclescheme mohou zaměstnanci zapojených nemocničních zařízení, kteří dojíždějí do práce autem, ušetřit 3 000 liber ročně, pokud budou jezdit do práce na kole. A to bez započítání rostoucích nákladů na pohonné hmoty, takže v době, kdy inflace výrazně převyšuje výdělky, jde o změnu, která se vyplatí.

Iniciativa zahrnuje mnoho aktivit, včetně následujících:

  • Cyklistické workshopy
  • Školení ambasadorů aktivní mobility
  • Osobní plány aktivních způsobů dojíždění do práce
  • Místní procházky a cyklojízdy s průvodcem
  • Možnosti sdílení aut pro delší dojíždění
  • Zakládání uživatelských skupin s cílem vyhledávat překážky a příležitosti pro aktivní mobilitu
  • Snaha o snížení emisí v rámci pracovních cest
  • Fórum pro navrhování možných cyklostezek.

 

Lepší možnosti dopravy pro pacienty

Plány aktivní mobility budou přínosem i pro zdejší pacienty. Ti, kdo musí zvládnout víc návštěv u více lékařů, je budou mít naplánované na jeden den, čímž se sníží počet cest do nemocnice, které budou muset absolvovat.

Návštěvy v nemocnicích i pacienti budou také vyzváni, aby se v případě potřeby vyhnuli jízdě autem, a v dopisech nebo e-mailech budou informováni o možnostech využití pěší, cyklistické či veřejné dopravy. Do programu se zapojily nemocnice, které dohromady slouží dvěma milionům lidí.

Podporujeme lidi v tom, aby méně jezdili autem

Průzkumy mezi zaměstnanci nemocnice Barts Health ukázaly, že 69 % až 84,5 % zaměstnanců by mohlo do práce chodit pěšky, jezdit na kole nebo používat veřejnou dopravu. 10 % zaměstnanců univerzitních nemocnic vyjádřilo zájem jezdit do práce na kole, pokud by mohli projít bezpečnostním školením, které by posílilo jejich sebedůvěru; 40 % zaměstnanců bydlí v dojezdové vzdálenosti vhodné pro jízdní kolo.

V nemocnici Whipps Cross dochází k redukci parkovacích míst pro auta za účelem výstavby nové nemocnice, komunitního zařízení, zelených ploch a 1500 nových bytových jednotek, z nichž polovina je určena pro osoby na čekacích listinách městské části Waltham Forest.

Ředitel londýnské pobočky Sustrans James Cleeton říká:

„V době inflace a krize životních nákladů je skvělé, že pomůžeme našim hrdinům z NHS ušetřit peníze a zároveň snížit uhlíkovou stopu všech zapojených nemocničních zařízení. Londýnské auty zahlcené komunikace jsou příčinou, že zde máme jedno z nejvíc znečištěných ovzduší v zemi, a my všichni se musíme podílet na řešení této situace.“

 

Rob Speight, ředitel oddělení nemovitostí a zařízení nemocnice Barts Health:

„Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se Sustrans a využít jejich odborných znalostí a dynamiky k tomu, abychom našim zaměstnancům a pacientům pomohli přejít na aktivnější a zdravější způsoby cestování.

Zbavit se automobilu a používat alternativní, aktivnější způsoby dopravy do našich nemocnic, to s sebou nese mnoho pozitivního. Sustrans pomůže předat toto poselství našim zaměstnancům prostřednictvím řady praktických iniciativ.“

 

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/news/2022/october/nhs-workers-to-save-thousands-in-new-healthy-commute-scheme/


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Aktivní mobilita (Mezioborového plánování, tag17), Plán mobility (Dobrá praxe, tag32), Aktivní občan, NNO (Občan, tag36)