Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Zdravotní potíže mě přiměly k rozhodnutí zůstat aktivní: Jonův příběh

19. 04. 2023

Jon Jewitt je jeden ze seniorů, kteří se začali aktivně hýbat díky kampani Give It A Go. Kvůli závažné diagnóze vyměnil při cestách do práce auto za kolo. Tento příběh pro vás nechal přeložit spolek Partnerství pro městkou mobilitu z.s. Může být inspirací pro seniory, kteří by chtěli začít aktivně žít. Orignální znění článku můžete nalézt ZDE.

 

Jízda na kole přináší Jonu Jewittovi z Paisley svobodu a štěstí. Je přesvědčen, že kolo mu pomohlo překonat vážné zdravotní potíže, které prožil ve svých padesáti letech, a po několika měsících se opět vrátit do sedla.

 

Jon Jewitt projíždí na kole kolem instalace umělce Hectora Dyera "It Is A Long Lane That Has No Turning" na trase 7 Národní cyklistické sítě v Paisley. Foto: Michael Kelly

 

Give It A Go / Dejte tomu šanci je nová kampaň, kterou se skotská pobočka Sustrans snaží lidi ve věku mezi 50 a 69 lety motivovat k častější chůzi a jízdě na kole. Cílovou skupinou kampaně, podporované finančními prostředky skotské vlády, je 1,4 milionu lidí ve věku 50-69 let žijících ve Skotsku; kampaň jim chce usnadnit, aby mohli auto nechat doma a do své každodenní rutiny zařadit chůzi a jízdu na kole.

 

Jon, který je architektem, je ženatý a má dvě dospělé děti, se o naší kampani doslechl při své práci dobrovolníka pro Sustrans. V tomto blogu se chce s ostatními podělit o radosti, kterou jemu, devětapadesátiletému muži, přináší jízda na kole.

 

Jon, jeden z našich dobrovolníků, se v reakci na naši kampaň Give It a Go/Dejte tomu šanci nadšeně podělil o svůj příběh. Foto: Michael Kelly

 

Konec aktivnímu životu kvůli náhodně stanovené vážné diagnóze

 

Vždycky jsem byl vášnivým cyklistou a v roce 1998 jsem se přestěhoval do Paisley, kde jsem u nemocnice Royal Alexandra Hospital uviděl značku Národní cyklistické sítě a odhodlal se prozkoumávat Renfrewshire i další místa.

" Před třemi lety při preventivní lékařské prohlídce bylo náhodně zjištěno, že mám vážné srdeční onemocnění bez jakýchkoli příznaků. V té době jsem jezdil na kole 160 kilometrů týdně, lezl po skalách, chodil po horách, trénoval rugby, jezdil na kajaku a obecně se udržoval aktivní. Bylo mi řečeno, že s touto náhodně stanovenou diagnózy bych bez životně důležité operace do tří měsíců zemřel. Řekli mi také, že je 25% riziko, že to nepřežiju. Desetihodinovou operaci jsem podstoupil v Golden Jubilee National Hospital v Glasgow. Nemohu dostatečně vynachválit personál nemocnice, který se o mě staral - byli neuvěřitelní, a to přímo uprostřed pandemie.“

 

Jonův aktivní životní styl náhle zastavila vážná zdravotní indispozice. Foto: Michael Kelly

 

"V některých úsecích jsem byl trochu zadýchaný, ale ta radost z toho, že jsem se vrátil na kolo, mě nikdy neopustí."

 

Zbavit se auta a začít jezdit na kole

„Rád bych si myslel, že jsem se o sebe před operací staral, ale teď si uvědomuji, že jsem své zdraví považoval za samozřejmost, to se teď ale změnilo. Tři roky po operaci nyní jezdím třikrát týdně na svém skládacím kole na vlak v Paisley, vlakem do Glasgow a do své kanceláře. Odhaduji, že nechat auto doma a jezdit do práce na kole ušetří při každé cestě tam a zpět 5 kg oxidu uhličitého. Na schůzky v okruhu dvacet kilometrů od kanceláře pak jezdím na kole, i když jsem díky tomu považován za výstředního architekta a vzhledem k pohledům, které na mě vrhají, to vypadá, že jsem přijel vesmírnou lodí. Ale na tom nezáleží - já prostě rád jezdím na kole. Doporučuji lidem, aby si to vyzkoušeli a zjistili, jak úžasný portál ke štěstí, radosti a výhodám spojeným s pohybem v přírodě to je, a to přímo za jejich prahem."


Štítky: Zahraniční města (Role města, tag8), Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Senioři (Občan, tag40)