Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Centrum aktivní mobility ve Whiterock na podporu rozvoje pěší a cyklistické dopravy

25. 04. 2023

K rozvoji aktivní mobility je důležitá osvěta. Své o tom vědí v severoirském Belfastu, kde otevřeli nové Centrum aktivní mobility, které má sloužit k podpoře pěší i cyklistické dopravy. Překlad článku pro vás zajistil spolek Partnerství pro městkou mobilitu. Belfast může sloužit jako dobrý příklad pro česká města. Originální znění článku můžete nalézt ZDE.

 

Nové Centrum aktivní mobility slavnostně otevřeli starostka Belfastu a výkonný ředitel Agentury pro veřejné zdraví; cílem centra je dát lidem možnost zapojit se do Komunitního programu pro aktivní mobilitu v Belfastu.

 

Starostka Belfastu, radní Christina Blacková (uprostřed), a výkonný ředitel Agentury pro veřejné zdraví Aidan Dawson (vlevo), na snímku s ředitelkou Sustrans NI Caroline Bloomfieldovou při oficiálním otevření Centra aktivní mobility Whiterock v západním Belfastu. Autor: Brian Morrison

 

Naše nové Centrum aktivní mobility, které vzniklo vedle Centra pro volnočasové aktivity, oficiálně otevřela starostka Belfastu Christina Black a výkonný ředitel Agentury pro veřejné zdraví (PHA) Aidan Dawson. Centrum nabídne jednotlivcům i skupinám řadu nových příležitostí, jak se zapojit do Komunitního programu pro podporu aktivní mobility v Belfastu. Program financuje Agentura pro veřejné zdraví a realizuje Sustrans. Cílem programu je maximálně usnadnit lidem volbu aktivní dopravy a podpořit její využití především na krátké cesty.

 

Spolupráce a partnerství s komunitami

 

Náš tým pro aktivní mobilitu spolupracuje s jednotlivci i skupinami napříč celým Belfastem. V partnerství s místními komunitami vytváříme programy a realizujeme aktivity, díky kterým se lidé učí novým dovednostem a mohou být aktivnější. Máme skupiny pro mladé lidi, pro muže i pro ženy nebo pro osoby s různým typem postižení.

 

Poradci pro aktivní mobilitu Tom O'Dowd a Natalie Smythová organizují procházky a cyklistické výlety i další aktivity, jako jsou kurz údržby jízdních kol, zkušební jízdy na elektrokolech a cyklistický výcvik, které lidem všech věkových kategorií pomáhají pohybovat se po jejich okolí bezpečně a s jistotou.

Caroline Bloomfieldová, naše ředitelka v Severním Irsku, uvedla:

"Jsme opravdu nadšeni, že můžeme otevřít toto zařízení v západním Belfastu. Naším cílem je zpopularizovat a usnadnit pěší a cyklistickou dopravu, aby lidé byli aktivnější a mohli zlepšit svou životní pohodu."

  

Starostka Belfastu, radní Christina Blacková, podpořila nové Centrum aktivní mobility ve Whiterocku těmito slovy:

 "Je fantastické, že se ve Whiterocku otevíráme nové Centrum aktivní mobility. V rámci naší "odvážné vize" pro Belfast chceme povzbudit lidi, aby ve městě cestovali aktivně a udržitelně, protože jsme se zavázali pozitivně přispívat ke zdraví a pohodě veřejnosti a ochraně našeho životního prostředí. Toto centrum ve Whiterocku doplňuje nabídku našeho Centra aktivní mobility v Cathedral Gardens a Centra Sustrans ve východním Belfastu. Těším se, že toto centrum bude využívat spousta lidí - ať už se zde budou setkávat na procházkách a cyklistických výletech s průvodcem, získávat tipy na pěší a cyklistické trasy, nechají si zde opravit kolo nebo absolvují výcvik, který jim pomůže jezdit po městě s větší jistotou."

 

Financováno Agenturou pro veřejné zdraví

 

Komunitní program pro aktivní mobilitu je financován z prostředků Agentury veřejného zdraví. Její výkonný ředitel Aidan Dawson říká: „Jsme velmi rádi, že v rámci komunitního programu můžeme úzce spolupracovat se Sustrans, městskou radou Belfastu a místní komunitou na vybudování Centra aktivní mobility ve Whiterocku, a vyzýváme místní i širší komunitu, aby využila tento komunitní přínos a příležitosti, které může přinést.

Agentura usiluje o zlepšení veřejného zdraví a pohody prostřednictvím řady metod, včetně vytváření takového prostředí, které podporuje fyzicky aktivní životní styl a lépe propojené komunity; aktivní způsoby dopravy poskytují příležitost začlenit do našeho každodenního života více zdraví prospěšných fyzických aktivit, jako je chůze a jízda na kole.

Výzkumy ukazují, že fyzická aktivita může zlepšit kvalitu spánku, pomoci udržet zdravou váhu a snížit míru stresu. Snižuje také riziko vzniku chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, mrtvice, cukrovky 2. typu, rakoviny a onemocnění dýchacích cest."

 


Štítky: Strategie (Role města, tag2), Zahraniční města (Role města, tag8), Aktivní mobilita (Mezioborového plánování, tag17), Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)