Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Chodíme a jezdíme na kole - s rakovinou

23. 08. 2021

Až polovina obyvatel Spojeného království někdy v průběhu života onemocní některou z forem rakoviny. V životě člověka s rakovinou i po jejím překonání je udržování fyzické aktivity velmi přínosné pro zdraví těla i mysli. Pravidelný pohyb je bezpečný a pomůže vám cítit se lépe. Chůze a jízda na kole jsou tím nejlepším prostředkem, jak začlenit pohyb do každodenní rutiny.

Jsou pro mě pohyb či cvičení bezpečné?

Podle různých studií je důležité, aby lidé nemocní rakovinou či po prodělání nemoci nezůstali nečinní. Samozřejmě velmi záleží na stadiu nemoci a léčby, vše je nutné konzultovat s lékaři. Chůze a jízda na kole jsou však nenáročné aktivity, pokud si to tak nastavíte.

Kolik pohybu se doporučuje?

Odborníci doporučují pro dospělého člověka alespoň 150 minut mírně až středně intenzivní fyzické  aktivity týdně. Mírně až středně intenzivní znamená, že musíte dýchat rychleji, ale pořád jste schopni mluvit. Můžete tedy každý den vyrazit na rychlou dvaceti až pětadvacetiminutovou procházku.

Doporučená je také dynamická aktivita, alespoň 75 minut týdně. Při takové aktivitě se vám zrychluje tepová frekvence. To je například rychlá patnáctiminutová jízda na kole pět dní v týdnu. Stejná doporučení platí i pro osoby, které onemocněly rakovinou. Důležité je však nic nepřehánět.
  

V klidu a postupně rozvíjejte svou pohybovou aktivitu až na doporučenou úroveň. Hlavním cílem je, abyste méně času strávili sezením. Pokuste se tedy zařadit rychlou procházku po zahradě nebo desetiminutovou jízdu na kole i do těch hodin, které trávíte sezením.

Jak začít

Pokud jste nemocní nebo po nemoci, možná můžete být na začátku pohybové aktivity trochu nervózní, a je to pochopitelné. Ale pouhá pětiminutová projížďka na kole v okolí vašeho domu či bloku je lepší než nic.
  

Proč jezdit na kole nebo chodit pěšky častěji?

Podrobnější informace o přínosech rychlé chůze a jízdy na kole vám pomohou udržet motivaci:

  • snižuje stres a úzkost
  • zlepšuje náladu a pomáhá bojovat s depresí
  • snižuje riziko dalších onemocnění, jako jsou diabetes, astma nebo srdeční choroby
  • buduje svalovou hmotu
  • pomáhá udržovat ideální váhu.

U některých typů rakoviny (rakovina prsu či střev) fyzická aktivita dokonce snižuje riziko relapsu.

A nezapomeňte, pokud jste unaveni nebo potřebujete pauzu, nebojte se zastavit.

Zdroj: https://www.sustrans.org.uk/our-blog/get-active/2021/everyday-walking-and-cycling/walking-and-cycling-with-cancer/

Článek přeložil spolek Partnertsví pro městskou mobilitu, z. s.


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Aktivní mobilita (Mezioborového plánování, tag17)