Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Novoroční projev - vše je o lidech

01. 01. 2020

Jaký bude rok 2020? Neměl by být neosobní. Vždyť spolek Partnerství pro městskou mobilitu není jen nějaká organizace, která má své IČO. Spolek je tvořen konkrétními lidmi, kteří mají podobné názory a společně chtějí ovlivňovat povědomí o městské mobilitě.

Také proto letošní novoroční projev připravil koordinátor městské mobility z Třince, Leszek Gryga.

„Mně se líbil ten nápad s nepopsaným listem papíru (viz příloha). Konkrétní rozsah, konkrétní úkoly, krok za krokem... s minimální nejpotřebnější teorii...a pojďme si prostě jako stálí členové vždycky jednou za čas říct, co se nám povedlo a co připravujeme...čistě konkrétního a detailního. Tak se i přidružení a přizvaní partneři dozví, jak které město funguje, jak se realizují opatření a buďto svoji roli v tom procesu uvidí nebo ne....a úplně je jedno, jestli to opatření pro rozvoj udržitelné městské mobility vychází ze strategie „Smart city“, „SUMPu“ nebo z žádné....Je třeba města měnit, pomáhat si navzájem a „mobilizovat" lidi, kteří makat chtějí, rozumí udržitelné městské mobilitě, ale váhají, jestli ten boj s větrnými mlýny má aspoň malý smysl nebo žádný. Takovým lidem je třeba dodávat energii.

Myšlenky smart city jsou pro mnoha města složitá, nedůvěryhodná, drahá. Myslím, že by zavádění myšlenek smart city do měst mělo začínat opatřeními, které šetří peníze městům nebo občanům a na to samozřejmě nabalovat opatření, která do veřejného prostoru dostávají prvky, které život ve městě zjednodušují a zpříjemňují. Na úsporu peněz slyší každý...a není nic jednoduššího než strategie a myšlenky vysvětlovat na konkrétním opatření a konkrétní finanční částce. Plno opatření smart city totiž generují náklady na údržbu a žádné město nechce veškerý rozpočet dávat na údržbu.

V roce 2019 mě zaujal projekt autobusového stanoviště v Bílovci...jednoduché, nijak revoluční, ničím výjimečné...ale existující!!! Víc stání pro kola než pro auta je úplná pecka. A líbí se mi přitom i ta nadčasovost..."Máme zde připravenou možnost zřídit dobíjecí stanice pro elektrobusy, ale ty jsou zatím v našem regionu hudbou budoucnosti". Prostě říct...takhle to udělejte všude... a zkuste se zamyslet nad tím, tím a tím .... tečka.

https://www.streetpark.eu/cs/detail-realizace/bilovec-nove-autobusove-nadrazi/

http://www.bilovec.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=442&id=726982&p1=39968"

 


Štítky: Lidský rozměr (Mezioborového plánování, tag19)

Dokument "Nepopsaný list papíru"

Nepopsany_list_papiru.pdf (2.3 MB)