Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Krnov a parkovací politika

03. 01. 2020

Na konferenci "Promýšlíme své městou, svou obec", která proběhla v Milevsku ve dnech 16. - 17. 10. 2019, zazněla také přednáška starosty města Krnova Tomáše Hradila na téma: "Stát se úspěšným starostou je mnohem jednodušší, než jsem si myslel…" Jelikož je prezentace postavena především na fotkách, tak Jitka Vrtalová z našeho spolku napsala ještě pěkný komentář, který vystihl princip přednášky: Chci zaparkovat, kde bydlím. Ale ostatní auta ve městě nechci.

I když studie a strategie na mnoha úrovních počítají s parkováním již dlouho, teprve v posledních letech se mnohá města potkávají s reálným nedostatkem prostoru. Především na sídlištích, kde bývá mezi bytovými domy málo místa a domy zároveň mají nejméně šest či sedm pater na výšku. Jako kdyby parkovací politika byla centrálním tématem dopravy. Tak to alespoň ukazuje většina plánů udržitelné městské mobility, které si nechalo zpracovat prakticky každé větší město v České republice.

Požadavek „Chceme lepší možnosti pro parkování,“ se táhne jako červená nit prakticky všemi dokumenty.

S požadavky na vybudování nových parkovacích míst se po svém zvolení starostou setkal i Tomáš Hradil z Krnova. Tak často, že ho to přimělo situaci komentovat na sociálních sítích. „Jak se stát úspěšným starostou je mnohem jednodušší, než jsem si myslel. Bohatě stačí po celém městě ztrojnásobit počet parkovacích míst a lidé budou šťastní. Radnici můžeme poté rozpustit,“ glosoval situaci s humorem nový starosta.

Stejná otázka jako u obytných budov se ještě ve větší míře řeší u obchodních center. Není tak výjimkou, že plocha parkoviště u supermarketu je větší než nákupní plocha. To znamená, že zábor půdy kvůli vyvolané dopravě je větší než pro samotná účel, pro který byla budova postavena.

Celý článek Jitky Vrtalové byl jzveřejněn na webu ekolist.cz


Štítky: Parkovací politika (Dobrá praxe, tag29)

Prezentace

Krnov_TomasHradil.pdf (2.3 MB)