Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Celosvětový průvodce koncepcemi uličního prostoru

07. 10. 2020

Často jsou vedeny diskuse o uspořádání veřejného prostoru. V tomto kontextu všem doporučujeme ke shlédnutí vydání nejnovějšího globálního žebříčku hodnocení koncepce ulic, který vydala organizace NACTO-GDCI (Národní asociace úředníků v městské dopravě – Světová iniciativa pro plánování měst) v partnerství s IRAP (Mezinárodní program pro posuzování dopravních komunikací). Jelikož má dokument více jak 100 Mb, tak si ho prosím stáhněte na tomto odkaze:  iRAP Star Ratings of the Global Street Design Guide.

Celosvětový průvodce koncepcemi uličního prostoru, vydaný v roce 2016, sloužil jako vzor pro bezpečnější a výkonnější ulice i jako nástroj pro řešení dopravních nehod a jejich následků, tedy 1,35 milionů usmrcených a 50 milionů zraněných osob. To jsou každoroční důsledky špatně koncipovaných dopravních komunikací, které výrazně upřednostňují automobilový provoz.

Kvalitní koncepce silničního prostoru zohledňuje potřeby všech účastníků provozu. Tento dodatek k Průvodci – nabízející žebříček hodnocení IRAP stávajících a vylepšených koncepcí – umožňuje dopravním projektantům kdekoliv na světě pochopit rozsah výhod, které v oblasti bezpečnosti přináší kvalitní koncepce silničního prostoru. Tento zdroj je zdarma ke stažení a nabízí informace a proveditelná řešení těm, kdo mají zájem zvýšit bezpečnost v ulicích.


Žebříček hodnocení IRAP (UN Road Safety Targets) Star Ratings je součástí Cílů OSN v oblasti bezpečnosti silničního provozu a celosvětovým standardem pro srovnávání bezpečnosti silniční infrastruktury. Žebříček používá přesnou, na důkazech založenou metodu hodnocení rizika pro čtyři skupiny účastníků silničního provozu: chodce, cyklisty, motocyklisty a osoby ve vozidlech. Kromě toho nabízí i souvislosti s ekonomickými benefity bezpečnějších ulic. Každá hvězdička navíc v tomto žebříčku obvykle znamená poloviční náklady na řešení následků dopravních nehod.

Všechny publikace z jejich dílny jsou ke stažení zde.


Štítky: Design ulice (Dobrá praxe, tag25)