Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Evropské zelené město

22. 10. 2020

Evropské zelené město - Iniciativa Evropské komise na podporu a odměnu větších měst za jejich environmentální úspěchy. Dnes více než dvě třetiny Evropanů žijí ve městech. Městské oblasti koncentrují většinu environmentálních výzev, kterým čelí naše společnost, ale také spojují odhodlání a inovace, aby je vyřešily. Cena Evropské zelené město byla koncipována na podporu a odměnu tohoto úsilí.

Pozadí evropské ceny zeleného hlavního města

Cena Evropské zelené město je výsledkem iniciativy 15 evropských měst (Tallinn, Helsinky, Riga, Vilnius, Berlín, Varšava, Madrid, Lublaň, Praha, Vídeň, Kiel, Kotka, Dartford, Tartu a Glasgow) a Asociace estonských měst dne 15. května 2006 v estonském Tallinnu.

Jejich zelená vize byla převedena do společného Memoranda o porozumění, které zavádí cenu za uznání měst, která jsou na špičce ekologického městského života.

Prohlédněte si memorandum, klikněte prosím zde . Iniciativu zahájila Evropská komise v roce 2008.

Je důležité odměnit města, která usilují o zlepšení městského prostředí a posun směrem ke zdravějším a udržitelnějším oblastem života. Pokrok je jeho vlastní odměnou, ale spokojenost při získávání prestižního evropského ocenění podněcuje města k investování do dalšího úsilí a zvyšuje povědomí ve městě i v dalších městech. Cena umožňuje městům navzájem se inspirovat a sdílet příklady dobré praxe na místě.

Zastřešujícím poselstvím, jehož cílem je systém udělování cen komunikovat na místní úrovni, je, že Evropané mají právo žít ve zdravých městských oblastech. Města by proto měla usilovat o zlepšení kvality života svých občanů a snížení jejich dopadu na globální životní prostředí.

Toto poselství je spojeno do sloganu Ceny „ Zelená města - vhodná pro život “.

Zpět nahoru

Proces výročních cen

Od roku 2010 je každoročně vybíráno jedno evropské město jako Evropské zelené hlavní město roku. Ocenění se uděluje městu, které:

  • Trvale zaznamenává dosažení vysokých environmentálních standardů;
  • Je odhodlán pokračovat v plnění ambiciózních cílů pro další zlepšování životního prostředí a udržitelný rozvoj;
  • Může fungovat jako vzor pro inspiraci dalších měst a propagaci osvědčených postupů ve všech ostatních evropských městech.

Mezi dosud vítězná města patří: Stockholm v roce 2010 , Hamburk v roce 2011 , Vitoria-Gastiez v roce 2012 , Nantes v roce 2013Kodaň v roce 2014Bristol v roce 2015Lublaň v roce 2016 , Essen v roce 2017Nijmegen v roce 2018Oslo v roce 2019 , Lisabon v roce 2020 a Lahti v roce 2021. Všichni jsou uznáváni za své stálé výsledky v dosahování vysokých environmentálních standardů a závazek k ambiciózním cílům.

Zpět nahoru

Města jako modely rolí

Ocenění si klade za cíl poskytnout městům pobídku k tomu, aby se navzájem inspirovaly a sdílely osvědčené postupy, a zároveň se zapojily do přátelské soutěže. Jinými slovy, města se navzájem stávají vzorem.

"Dvě třetiny Evropanů žijí ve městech." Jejich zdraví a pohoda závisí na tom, jak dobře městské úřady řeší výzvy v oblasti životního prostředí. Evropské zelené město a Evropské ceny zelených listů oceňují tyto pozoruhodné snahy měst šetrných k životnímu prostředí. Jsem rád, že vidím města z celé EU přicházet a ukazovat svůj pokrok směrem k zelenější budoucnosti. Dosavadní vítězové jsou vzorem a inspirují ostatní města k tomu, aby jejich městské prostory byly udržitelné a v konečném důsledku příjemnější místa pro život, práci a hraní. “

Evropský komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov pan Karmenu Vella.

Toto krátké video zkoumá výhody evropského zeleného hlavního města. Nenechte si ujít! Zapojte své město do dalšího evropského zeleného hlavního města.

Zdroj: Evropské komise: životní prostředí


Štítky: Strategie (Role města, tag2), Politika, Strategie, Regulace (Mezioborového plánování, tag22), Kampaně (Občan, tag35)