Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Lítačka na sdílená kola? Novinku zavádí i Vídeň

14. 10. 2021

Tisková zpráva Zahraniční kanceláře města Vídně

Eurocomm-PR Praha

1. října 2021

Vídeň, podobně jako Praha, propojí nabídku dopravního podniku a sdílená kola. V ulicích rakouské metropole se během roku objeví 3 000 nových kol, která budou trvale jezdit přímo v barvách dopravního podniku. Držitelé předplatných kuponů si navíc kola půjčí za poloviční tarif, 30 minut je vyjde na 30 eurocentů, tedy asi osm korun.

 

Vídeňský dopravní podnik nebude brzy synonymem pouze pro kolejovou nebo autobusovou dopravu, ale i pro sdílená kola. Stávající městský systém CityBike nahradí právě Wiener Linien, a to pod značkou WienMobil Rad. „Nový koncept bikesharingu přinese v budoucnu dvojnásobný počet kol, mnoho nových stanovišť, a to ve všech 23 městských obvodech,“ vysvětlil městský radní pro MHD Peter Hanke.

 

Na základě celoevropské veřejné zakázky se provozovatelem stane společnost nextbike, která provozuje sdílená kola mimo jiné i v Praze. Vedle zřízení stanic bude firma ve Vídni zajišťovat i rozmísťování a běžný provoz kol včetně servisu nebo údržby. První stanice a tisícovku kol slibuje radnice od dubna 2022, do podzimu má počet kol narůst na 3 000. Souběžně s tím budou postupně nahrazovány stanice a kola stávajícího systému Citybike, který se ve Vídni stane minulostí.

 

Sdílená kola se díky WienMobil Rad dostanou i do rozlehlých čtvrtí na okraji města, kde doposud nabídka chyběla. Ve stávajících oblastech se počet stanic zvýší. Dohromady ve Vídni vyroste 185 klasických výpůjčních stanic označených červeným sloupkem. Tyto stojany budou sloužit výhradně pro sdílená kola. Dále Vídeň plánuje 50 digitálních stanovišť a podle potřeby je chce zřižovat i na dočasném principu, například pro velké akce. Takové stojany budou moci využít i ostatní cyklisté.

 

Jedna aplikace na MHD, kola, taxi i carsharing

Kola WienMobil Rad označuje magistrát jako sedmipřevodové smartbikes s elektronickým zámkem. Bicykly budou vybaveny GPS, která umožní půjčování a vracení v klasických i digitálních stanicích. Účtování poběží po půlhodinách. Standardní tarif vyjde na 60 eurocentů za 30 minut, dlouhodobí zákazníci Wiener Linien jako jsou držitelé předplatních kuponů zaplatí za půlhodinu jen 30 centů. Obsluhu WienMobil Rad zajistí stávající aplikace WienMobil. Tu provozuje dopravní podnik a již dnes kromě tradičního vyhledávání cest a elektronické jízdenky nabízí možnost přivolat taxi nebo zapůjčit sdílený vůz či elektrickou koloběžku od firem, které s Wiener Linien spolupracují.


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)