Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Sdílená kola v Písku

23. 01. 2022

Město Písek je jedno z měst, kde funguje systém sdílení kol. Město Písek nás upozornilo na článek, který vyšel v deníku Zpravodaj města Písku.

Zpráva:

Na sdílených kolech, která se do ulic Písku vrátila po dvou letech, během roku 2021 jezdilo 1 300 uživatelů. Od května, kdy byla služba spuštěna, do konce listopadu bylo zaznamenáno téměř 23 000 výpůjček a najeto téměř 32 000 kilometrů. Kola byla v ulicích k dispozici zhruba do poloviny prosince, zpět se vrátí zase v březnu. „Myslím, že se nám podařilo nabídnout obyvatelům i návštěvníkům města užitečnou službu, která doplňuje ostatní druhy dopravy. Sdílená kola bylo v ulicích vidět poměrně často, využívali je třeba studenti při cestě do školy nebo obyvatelé města, kteří se chtěli rychleji dostat z okrajových částí města do centra a naopak," řekl místostarosta Petr Hladík.

Sílená kola zapadají do Plánu udržitelné mobility města a jejich využívání iniciovala kancelář Smart Písek. Provoz těchto kol si Písek vyzkoušel v roce 2019. Obyvatelé službu hojně využívali, proto se město rozhodlo sdílená kola do ulic vrátit. „První rok sdílených kol v Písku hodnotím jako dobrý, ale s ohledem na potenciál města vidím rezervu v celkovém počtu výpůjček," uvedl Tomáš Karpov ze společnosti Nextbike Czech Republic, která službu pro Písek v současnosti zajišťuje. Chtějí proto analyzovat data získaná během první sezony a spolu se zástupci města připraví optimalizaci zón a stanic, kde je možné si bicykly půjčit. Nezapomínají ani na přípravu infrastruktury, zejména pak lepšího označení stanic pro odkládání kol. „Chceme se na jaro připravit tak, abychom oslovili nové uživatele a ty současné motivovali k častější jízdě," doplnil Tomáš Karpov.

V Písku je k dispozici stovka kol, která si lidé mohou půjčit na 30 stanovištích. Kromě centra jsou umístěna také v okrajových částech města a přilehlých osadách. Zájemce o půjčení bicyklu si musí stáhnout do svého mobilního telefonu aplikaci, díky které najde nejbližší stanoviště, kolo odemkne a zaplatí. Prvních 15 minut jízdy je zdarma, za každou další půl hodinu člověk zaplatí 16 korun, maximálně však 150 Kč za den.


Štítky: Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)