Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Shrnutí metodiky SUMP 2.0.

19. 02. 2022

Nedávno vyšla novinka, že Ministerstvo dopravy certifikovalo novou metodiku Plánu udržitelné městské mobility SUMP 2.0. Právě ona se inspirovala evropskou metodikou SUMP 2.0. Společnost Rupprecht Consult GmbH nedávno vydala publikaci, ve kterém shrnuje základní principy SUMP 2.0., a to pod názvem "Shrnutí pro osoby s rozhodovací pravomocí pro tvorbu a implementaci plánu udržitelné městské mobility". Publikace je dostupná i v českém jazyce.Publikaci si můžete stáhnout zde.

I česká metodika SUMP 2.0. nabízí stručné shrnutí, které je napsáno pro český kontext. Více zde: https://www.akademiemobility.cz/shrnuti

V čem je tedy nová česká metodika SUMP 2.0.? Nový přístup začíná nepatrnou maličkostí. V České republice se pro Plán Udržitelné Městské Mobility používá zkratka PUMM. Tato metodika se cíleně vrací ke zkratce SUMP odvozené od prvních písmem anglického názvu Sustainable Urban Mobility Plan. Kvůli překladu z anglického do českého jazyka se totiž ztratila pointa celého SUMP – zatímco v českém kontextu je na prvním místě slovo plán, tak v anglickém je slovo sustainable, tedy přídavné jméno udržitelná. To je na prvním místě při jakémkoliv plánování. Proto se nová metodika SUMP 2.0 chce vrátit ke kořenům a zdůrazňovat slovo „Sustainable“. Udržitelnost znamená prosperitu, nezavírá, ale otevírá možnosti a dává prostor pro volbu.


Štítky: Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)