Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Proč nejsou české obce chytré?

06. 04. 2020

Článek "Proč nejsou české obce chytré" vyšel dne 12. 3. 2020  v časopise SvětChytře.

Úvodem se píše: Překážek chytrosti je více. Peníze, řekla bych, ale mezi ně v tuhle chvíli úplně nepatří. Uvidíme, jestli se situace změní v příštích letech, až si města budou zvykat na nutnost využívat k investicím i jiné než dotační nástroje. Co se týká legislativy, je v některých oblastech složitější, ale ani tu nevidím jako zásadní překážku.

Pak následuje samotný text, se kterým je možné se plně ztotožnit.

Klíčem je závěr: Kde tedy vlastně začít? U lidí, kteří věří, že věci se dají měnit, a jsou ochotni tyto změny táhnout svým nadšením a energií. U otevřené diskuse „co kdyby, co potom?“. U postupného budování vzájemné důvěry. A také u trpělivosti. Je to běh na dlouhou trať!

Autorka měla na mysli především problematiku "smart". Vzhledem k tomu, že v Česku řeší dané téma řada odborníků, webový portál Akademie městské mobility pouze odkazuje na výčet nejdůležitějších iniciativ.

Nicméně i spolek Partnerství pro městskou mobilitu, došel ke stejnému závěru: Kde tedy vlastně začít? U lidí, kteří věří, že věci se dají měnit, a jsou ochotni tyto změny táhnout svým nadšením a energií. U otevřené diskuse „co kdyby, co potom?“. U postupného budování vzájemné důvěry. A také u trpělivosti. Je to běh na dlouhou trať!

Hledají se tak města, která chtějí připravit Plán udržitelné městské mobility nové generace, tzv. SUMP 2.0. Pro ně jsme připravili vzdělávací program, ale stejně si myslíme, že je určen hlavně pro lidi, kteří věří, že věci se dají měnit. První webinář proběhne dne 8. 4. 2020 od 10:00.


Štítky: Smart Cities, Inovativní řešení a mobilita (Mezioborového plánování, tag21), Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)