Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Zdraví v kontextu SUMP

29. 06. 2020

Plán udržitelné městské mobility reprezentuje určité postoje, východiska, která lze považovat za status quo. Ta by se měla projevit při návrhu opatření. Dnes se zaměřujeme na propojení principů zdraví se SUMPem. Inspirací pro česká města může být evropská publikace „Linking transport and health in SUMPs“.

Inspirativní příklady lze také dohledat na portálu Akademie městské mobility: https://www.akademiemobility.cz/zivotni-styl

Prezentace z výroční konference z Groningenu (06/2019): C4. Reaping the health benefits of walking and cycling

Česká společnost trpí nedostatkem pohybu, to se týká tedy i obyvatel Hodonína. Od 90. let roste podíl obézních lidí, v roce 2013 podle Světové zdravotnické asociace je ČR nejobéznějším národem v Evropě. V České republice narůstá také podíl obézních dětí nebo s nadváhou, každý pátý chlapec má vyšší než normální váhu.

Pokud člověk zanedbával svůj životní styl, tak je právě teď vhodná doba, aby se nad ním zamyslel a případně by přehodnotil některé své stereotypy. Týká se to jak stravy, tak pohybu. Je to jak s běžeckým marathónem. Pokud člověk netrénuje a má ho běžet zítra, tak ho nedá, ale pokud ví, že má čas na přípravu, pak ho zvládne. Tak je to i s virem. Pokud má člověk dnes špatnou fyzickou kondici, zanedbává prevenci, bude dnes náchylnější onemocnět jakoukoli virózou. Pokud si to ale vezme k srdci, pak může být připraven třeba ještě na horší virus. Jednoduchá rada zní: Zkuste častěji chodit, jezdit na kole. Možná tím nic nezískáte, ale rozhodně tím nic neztratíte.  Pocity ze zvýšení vlastní fyzické kondice si musí každý ověřit sám.

Přínosy Města krátkých vzdáleností – pěšího města:  https://www.akademiemobility.cz/prinosy-mest-kratkych-vzdalenosti


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15)