Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Summit o změně klimatu COP26. Díl 5 - Vyšší počty cyklistů pomohou v boji s klimatickou změnou

09. 12. 2021

Středa 10. listopadu byla na konferenci COP26 v Glasgow zaměřena na Den pro dopravu.

V tomto kontextu spolek Partnerství pro městskou mobilitu sleduje aktivity Evropské cyklistické federace, která se již několik týdnů zabývá zvyšováním povědomí o faktu, který v jednáních o klimatu bývá stále opomíjen, a to je význam investic do rozvoje cyklistiky v našem úsilí o naplnění klimatických cílů.

Den pro dopravu byl zaměřen téměř výhradně na elektromobily. Není v něm ani zmínka o cyklistické či aktivní mobilitě, navzdory skutečnosti, že nahradit auta se spalovacím motorem elektrickými vozy bude trvat desítky let - což je doba, kterou si nemůžeme dovolit promrhat – a navíc neřeší problém s dopravními zácpami a sedavým životním stylem.

Proto se ECF spolu s celosvětovou koalicí více než 250 organizací občanské společnosti (a jiných) včetně Greenpeace, PeopleForBikes a Mezinárodní unie cyklistů rozhodly zaslat otevřený dopis vládám, které se účastní konference COP26, s výzvou k intenzivnějšímu úsilí o rozvoj cyklistiky na celosvětové úrovni, což přispěje k masivnímu snížení množství emisí z dopravy.

Poznámka. Otevřený dopis je v češtině k dispozici ke stažení v rámci této zprávy.

Každý den se k tomuto celosvětovému hnutí přidá svým podpisem 30 – 40 dalších organizací. S rostoucím počtem podpisů dopis získává stále větší pozornost jak rozhodovacích orgánů, tak zpravodajských médií včetně Financial Times, Forbes a Euractiv.

Poselství dopisu je prosté: svět potřebuje pro boj s klimatickou změnou zvýšit míru cyklistiky. Jízda na kole představuje jednu z největších nadějí lidstva, pokud jde o přechod k uhlíkově neutrální budoucnosti. My všichni potřebujeme, aby se vlády zavázaly k intenzivnímu rozvoji cyklistiky, a to hned.


A jak se do této celosvětové kampaně můžete zapojit vy?

* Sdílejte dopis s novináři a jinými kontakty v médiích
* Informujte o dopise na sociálních sítích s #COP26cycling.

S Vaší pomocí připomene vládám, že cyklistika je jedno z nejlepších řešení, která máme okamžitě k dispozici, abychom mohli zajistit obyvatelnost naší planety i pro příští generace.



Štítky: Politika, Strategie, Regulace (Mezioborového plánování, tag22), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)