Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

První svátek vánoční - 4 teze nejen pro moderní mobilitu

25. 12. 2019

Za věřící se označuje čtvrtina dospělé populace České republiky (25 %). Třetina občanů (35 %) uvádí, že není nábožensky založena a téměř třetina (31 %) se považuje přímo za ateisty. Desetina (9 %) se vyhýbá jasnému vyjádření výběrem varianty „nejsem rozhodnut(a)“. Info z 18. 12. 2018, ale plus minus čísla budou sedět i na dnešní dobu.

Takže tato novinka je věnována všem 75% občanům, kteří se neoznačují za věřící. Ale ruku na srdce: "co znamená věřící?"

Dovolíme si citovat klasika - apoštola Pavla z Bible, z listu Římanům, kapitoly 2:

  • 14Jestliže národy, které nemají zákon, samy od sebe činí to, co zákon žádá, pak jsou samy sobě zákonem, i když zákon nemají.
  • 15Tím ukazují, že to, co zákon požaduje, mají napsáno ve svém srdci, jak dosvědčuje jejich svědomí, poněvadž jejich myšlenky je jednou obviňují, jednou hájí.

A tak my nevěřící chceme řící svoje myšlenky, které máme na srdci: 4 teze nejen pro moderní mobilitu:

  1. Právo – právní prostředí ČR je archaické. Neumožňuje účinné a moderní řešení mobility. Chrání lumpy před občany zákony respektující. Zákonodárcům však vyhovuje, protože případná změna (efektivní vymáhání pravidel) se negativně odrazí ve voličských preferencích.
  2. Digitalizace – je základním synonymem pro moderní řešení napříč Evropou. Plně digitální řízení dopravy však musí být umožněno systémem. A jsme zpět u bodu 1 – Právo.
  3. Marketing – Achillova pata veřejné sféry. Neumíme lidem ukázat pozitiva, neumíme zesměšnit hlupáky, …
  4. Chytrá mobilita – je budoucnosti našich měst. Není to o náhradě „ropáků“ elektromobily, toto je slepá cesta. Je to o násobně vyšším sdílení, je to o enormním posílení hromadné dopravy, je to o nových multimodálních módech. Zatím vítězí jednotlivá lobbystická uskupení (betonáři, železáři, prodavači senzorů, ekologové v dresech automobilek, … ).

4 teze sepsala Česká parkovací asociace a spolek Partnerství pro městskou mobilitu se s nimi ztotožňuje.

 


Štítky: Lidský rozměr (Mezioborového plánování, tag19)