Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Chystáme se na Evropský týden udržitelného rozvoje, mobilita ovlivňuje klima i ovzduší

04. 06. 2020

Dnes si připomínáme symbolicky Evropský týden udržitelného rozvoje, který každoročně připadá na první červnový týden. V letošním roce se sice z důvodu COVID-19 Evropský týden udržitelného rozvoje uskuteční v mimořádném termínu 20. – 26. září 2020, témata ale můžeme připomenout už dnes, na Světový den životního prostředí. A není náhodou, že se překryje s Evropským týdnem mobility. Někdy to vypadá, jako by se zapomínalo na úzkou souvislost mezi zodpovědným chováním v dopravě a v jiných oblastech lidského života. Týden udržitelného rozvoje je příležitostí, jak si to připomenout. 

 

Co mají obě témata společného?

K hodnocení způsobu, jakým hospodaříme s našimi zdroji, stačí prostý selský rozum. Udržitelný rozvoj je způsob uvažování o světě, který se snaží tento selský rozum do našeho hospodaření vrátit. 

Snažíme se přizpůsobit změnám, které jsou stále rychlejší. Epidemie COVID-19 přepsala dějiny, které se musejí projevit i v dopravě. Za několik prvních týdnů se v praxi ukázalo, co Plán udržitelného rozvoje Česká republika 2030 plánoval na 10 let: práce z domova narostla, zvýšil se tlak na digitalizaci a internetovou gramotnost (spojení po internetu byl pro řadu lidí jediným spojením),  role solidarity a komunit na místní úrovni obrovsky posílila, zdraví začalo být vnímané více jako otázka osobní zodpovědnost každého z nás, veřejný prostor a bezpečnost proměnily svůj význam. 

Řada měst v zahraničí využila tuto příležitost a připravila řadu opatření, která chránila obyvatele ve veřejném prostoru. O některých příkladech ze zahraničí i od nás jsme už psali právě na tomto webu. Principy plánu udržitelné městské mobility, na kterých tato opatření stojí, stojí na čtyřech základních bodech:

  1. Snížení potřeb po mobilitě plánováním rozvoje města, tzn. města krátkých vzdáleností, práce z domu atd. atd.
  2. Změna chování lidí k většímu využívání alternativ k autu (VHD, aktivní mobilita, mobilita jako služba, snižování stupně automobilizace….)
  3. Vyčištění a lepší ekonomika v dopravě (IAD, MHD, cyklo), tzn. alternativní energie, lepší organizace, chytrost, technologie…
  4. Na základě předchozích kroků se doprava ve městě změní a bude možné naplánovat funkčnost jednotlivých částí města až na úroveň jednotlivých ulic, což vyústí v návrh nového dopravního režimu v rámci celého města a to bude nutnou podmínkou pro úpravy uličního prostoru, zpočátku organizačně, pak i stavebně (architektonicky).

Napříč celou Evropou se každoročně proto konají tisíce různých akcí: konference, výstavy, workshopy, semináře, filmová promítání,komunitní setkání, dny otevřených dveří a mnohé další aktivity. Rozmanitost pořádaných akcí je veliká, cíl jediný: dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme. 

Nemělo by to být jen o teorii. Evropský týden udržitelného rozvoje je vždy spojen s dobrovolnými závazky a tedy i příležítostí něco změnit ve svém životě, na svém úřadě. V rámci Světového dne jízdního kola byl zveřejněn seznam možností, kterými se může inspirovat i během Evropského týdne mobility:

  • pokud to jen půjde, tak si řeknu, že měsíc nevyužiji auto, protože si chci ochutnat jiné možnosti, vyrazit pěšky, na kole, veřejnou dopravou, do školy, do školky s dětmi, do práce, vyfotit se u toho a poslat to na své sociální sítě, reportérům z vašeho místního deníku, a zároveň rovnou na radnici. Prostě jdu příkladem…
  • říci si svému zaměstnavateli o pár stojanů na lepší parkování vašich kol. Co zabere jedno auto, pobere klidně osm kol. To už je dobrá investice, ne?
  • napsat starostce, primátorovi a všem radním ve vašem městě, že chcete pro sebe, své rodiče i své děti více bezpečných chodníků a cyklostezek. Když to v pořádkem a předpisy proslulém Německu dokáží za 10 dní, proč by to nešlo u vás?
  • zkusit sdílená kola, máte-li to štěstí, že je u vás ve městě někdo provozuje? Jak růžová Rekola, tak stříbrno-modrý Nextbike mají po republice v provozu už tisíce kol, která vás pohodlně a rychle dostanou z A do B. Stačí stáhnout jejich appku, zaregistrovat si účet a tradá. Umějí také předplatné třeba na měsíc - což může být moc pěkný dárek!
  • udělat si radost a pořídit si do ulic namísto horského kola skutečné městské kolo, a jezdit elegantně jako Dán, či Holanďanka. Slušnou nabídku má ve svém e-shopu překvapivě např. ŠKODA AUTO: za necelých 6 000,- poctivé městské kolo pánské, za necelých 15 000,- potom praktickou městskou skládačku, nebo dámské kolo ve verzi s čistým řemenem namísto řetězu (před pár dny ještě měli dámské kolo s řetězem za necelých 6 000,-, ale rozkřiklo se to a je vyprodáno). Máte to často do kopce, a nebo si zkrátka chcete dopřát poslední technologii? Hodně povedené městské elektrokolo pořídíte u nizozemské značky Muto.
  • nasdílet tenhle článek dalším lidem z vašeho okolí, ať už na kole jezdí, a nebo naopak mohou ve své pozici napomoci tomu, aby se ve vašem městě začaly věci hýbat kupředu podobně, jako je tomu v Nizozemsku, Kodani, Londýně, nebo Miláně.

 

 


Štítky: Kampaně (Občan, tag35)