Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Regulace motorových vozidel v kontextu SUMP

30. 06. 2020

Plán udržitelné městské mobility je především o realizaci konkrétních opatření. Dnes se zaměřujeme na představení opatření regulace motorových vozidel ve městech. Inspirací pro česká města může být evropská publikace „UVAR and SUMPs Regulating vehicle access to cities as part of integrated mobility policies“, která právě propojuje principy regulace motorových vozidel se SUMPem.

Inspirativní příklady lze také dohledat na portálu Akademie městské mobility:

Prezentace z výroční konference z Groningenu (06/2019): B5. Air quality policy and urban vehicle access regulation

UVARs lze obecně definovat jako ‘opatření k regulaci motorových vozidel v rámci veřejného prostoru a městské dopravní infrastruktury. Vedle fyzických zásahů, které brání vjezdu vozidel do ulice nebo do definované zóny (např. bariéry), nebo zpomalení dopravního provozu v rámci zóny (např. zóny 20 km / h). Omezení lze rozdělit do pěti kategorií:

  • Ceny: Vozidla jsou zpoplatněna při vstupu do definované oblasti.
  • Emise vozidel: Reguluje vozidla v definované oblasti podle úrovně znečišťujících látek vozidla, tzv. nízkoemisní zóny (např. Euro 3 a výše; žádná dieselová vozidla; atd.)
  • Obytná / historická centra,
  • Pěší zóny.

Pravidla a omezení nákladního automobilu a / nebo dodávky.


Štítky: Design ulice (Dobrá praxe, tag25), Elektromobilita, čistá vozidla a paliva (Dobrá praxe, tag30), Městská logistika a přeprava zboží (Dobrá praxe, tag31)