Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

COVID-19 oslabil veřejnou dopravu

02. 09. 2020

Dopravní podniky napříč republikou v důsledku koronavirové pandemie přišly jak o cestující, tak i o výnosy z tržeb z jízdného. Ztráty se ve větších podnicích pohybují v desítkách až stovkách miliónů korun. Celkově 21 podniků začleněných do Sdružení dopravních podniků eviduje ztrátu 1,1 miliardy korun. Jejich hlavním cílem bude obnovit důvěru lidí ve veřejnou dopravu.

V situaci, kdy ubylo cestujících, musejí zároveň dopravní podniky investovat desítky milionů korun o ochranných opatření kvůli nákupu dezinfekcí, ochranných pomůcek pro zaměstnance a dalších nezbytných věcí.  Jak uvedl předseda Sdružení dopravních podniků a generální ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán:

„Dopravní podniky v celé republice čelí vážné situaci, kdy v důsledku prudkého snížení počtu cestujících došlo ke ztrátám na jízdném až o 80 procent.  Výnosy z jízdného jsou vedle kompenzací od vedení měst podstatnou částí jejich rozpočtů. Dopravní podniky se tak se situací musí nějakým způsobem vyrovnat, ať už omezováním přepravních výkonů, prodlužováním intervalů mezi spoji či omezováním plánovaných investic.“ 

Svaz se také obrátil na Vládu ČR s otevřeným dopisem a výzvou, aby informovala obyvatele o rizicích založených na reálných studiích. Reagoval tak na tabulku zveřejněnou prostřednictvím oficiálního Twitter profilu chytré karantény. Ta zařadila cestování v prostředcích hromadné dopravy mezi rizikové aktivity.

Obava z cestování je údajně neopodstatněná, a riziko přenosu nákazy se přeceňuje. Sdružení se odkazuje na výsledky sledovacích studií, které zkoumaly stopy stovek skupin lidí s COVID-19 ve Francii, Rakousku a Japonsku. Toto trasování určilo, že méně než pouhé jedno procento případů bylo spojeno s veřejnou dopravou.

Pokud máme plány udržitelné městské mobility, ve většině případů počítají také se silným zastoupením veřejné dopravy. Dopravní podniky tak mají nyní před sebou kromě řešení finančního výpadku další úkol – vrátit důvěru cestujících ve využívání městské hromadné dopravy. Vedení dopravních podniků tak připravuje kampaň na podporu veřejné dopravy, jak potvrdil Tomáš Pelikán.

Seznam činností Chytrá karanténa zařadil veřejnou dopravu mezi vysoce rizikové činnosti, vyvolalo to vlnu nesouhlasných reakcí. Zdroj: Twitter Chytrá karanténa

 

Zdroj: Sdružení dopravních podniků


Štítky: Veřejná doprava (Dobrá praxe, tag26)