Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Světová zdravotnická organizace: Největším zabijákem jsou nemoci životního stylu

25. 11. 2020

Seminář pod názvem "Městská doprava po COVID-19" (Urban transport after the COVID-19 crisis - Reflections on urban transport in the new context emerging from the COVID-19 crisis), přinesl zásadní úvahy o budoucnosti městské mobility.

Pandemie COVID-19 ovlivňuje všechny segmenty našeho života. Dopad na dopravu a mobilitu byl obrovský bez ohledu na úroveň bohatství zemí. Když budou omezení ukončena nebo zmírněna a činnosti budou obnoveny, částečně nebo úplně, sektor dopravy již může vypadat velmi odlišně.

Prof. Harry Rutter z Univerzity v Bath představil data Světové zdravotnické organizace, podle kterých dnes 71 % všech úmrtí mají na svědomí neinfekční chronické choroby, lidově označované jako "nemoci životního stylu". Ty mají hlavní čtyři viníky, kterými jsou:

  • kouření
  • nedostatek pohybové aktivity
  • alkohol
  • nezdravá strava. 

Seminář reagoval na otázky, které si kladou lidé na celém světě: 

Jak krize ovlivňuje současnou a budoucí městskou mobilitu a dopravní systémy spolu s městským plánováním? Jaká jsou rizika a příležitosti? Jaké budou „staré“ a „nové“ problémy v období po pandemii? Jak bude městská doprava a mobilita přepracována a přizpůsobena tak, aby vyhovovala a / nebo zvládala nové trendy a vznikající potřeby?

Pandemie přinesla změny nejen chování, ale také obrovský posun v názorech a postojích veřejnosti. Ukázal to například průzkum, který proběhl nedávno ve Velké Británii. 

  • 77% respondentů podpořilo omezení silniční dopravy ve městech v Anglii.
  • 66% respondentů se vyslovilo pro přerozdělení uličního prostoru ve prospěch pěších a jízdních kol.
  • Čtyři oblasti považované za nejzávažnější problémy v ulicích byly: vozidla jedou příliš rychle, nedostatek parkovacích míst, příliš hustý provoz a výfukové plyny. 

Kompletní výstupy průzkumu najdete zde.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zároveň zveřejnila brožuru, ve které představuje doporučení  pro podporu zdravé městské dopravy v době COVID-19. Seminář proběhl v rámci programu THE PEP: https://thepep.unece.org/


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15)

Ke stažení

Rutter THE PEP Nov 2020.pdf (2.3 MB)
9789240012554-eng.pdf (6.4 MB)