Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Opuštěnou železnici v Praze nahradí park s promenádou pro pěší a cyklisty

28. 11. 2020

Pražský magistrát má hotovou studii promenády s parkem, která nahradí rušenou železniční trať mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. „Už se těším, až se budeme moct projít nebo projet po vršovické drážní promenádě. Bude kombinací newyorské The High Line a nizozemské cyklistické dálnice,“ řekl o novém projektu pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Stavba by mohla začít v roce 2022 a skončit o dva roky později. Jeden pás bude určen pěším, druhý cyklistům a inline bruslařům. Na promenádě zůstanou zachovány i některé železniční prvky jako části kolejí, návěstidel nebo mosty. Vlaky pojedou po nové čtyřkolejné trati.

 

JAK BUDE DRÁŽNÍ PROMENÁDA FUNGOVAT?

Naváže na stávající síť ulic, stezek a cest, ve Vršovicích například podél Botiče. Pražanům nabídne dostatek místa pro vycházku, jízdu na kole nebo bruslích mimo silniční provoz. Bezmotorová páteř Vršovic a Strašnic je výhra pro všechny.Jeden pás o šířce čtyři metry bude rozdělený do dvou pruhů a umožní pohodlné cestování rychlejším cyklistům a bruslařům v obou směrech. Druhý směrově smíšený pás bude věnovaný chodcům. Jeho šířka bude 3.2 metru a od rychlejšího pásu jej bude podle konkrétního místa dělit necelý metr zeleného pásu, tartanu nebo původní koleje. Podél vnějších stran doplníme také nezpevněné pěšiny, pokud třeba někdo raději běhá na měkčím povrchu.

 

DLOUHÝ PARK A NOVÁ MÍSTA PRO VOLNÝ ČAS

Drážní promenádu bude obklopovat liniový park s místy pro trávení volného času. Z těch větších lze zmínit prostranství u strašnické zastávky nebo lokalitu u Edenu, která má ambici se stát obdobou karlínského Přístav 18600. Zároveň tam bude nádherný výhled na Vinohrady, Žižkov, Malešice i okolní sportoviště. Podél promenády budou samozřejmě i menší lokální odpočívadla.Liniový park zapadá jako puzzle do existující pražské zeleně, čímž vytvoří souvislý park mezi Prahou 2, 4, 10 a 15. Základem práce se zelení bude především ochrana stávajících stromů a porostů, a jejich doplnění loukami, trávníky a středovým pásem vegetace promenády. U přístupů na drážní promenádu a u odpočívadel vysadíme nové stromy.

 

ŽELEZNIČNÍ GENIUS LOCI Při procházce na nás dýchne železniční genius loci. Po cestě budou k vidění původní části kolejiště, osvětlovacích věží, pražců a návěstidel. Podél promenády zůstane historický kamenný podchod z 19. století, nýtovaný most z roku 1918 nebo lávka nadchodu u strašnické železniční zastávky z třicátých let 20. století i část nástupiště z druhé poloviny 20. století. Zároveň v trase promenády postavíme tři mosty, které budou architektonicky navazovat na sebe navzájem i své okolí.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz, Adam Scheinherr na Facebook

Foto: Foto: Tomáš Cach, Terra Florida, Petr Tej.


Štítky: Design ulice (Dobrá praxe, tag25)