Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Už je tady ten vánoční čas: #treebybike

21. 12. 2020

Kvalita městského prostoru souvisí s dopravou, o tom mluví i nový newsletter spolku Kolem na kole, tentokrát věnovaný aktuálním vánočním tématům. 

 

Ani stereo rok 2020 se svým novým koronavirem nezměnil nic na tradici, která se šíří po celém světě: když pro vánoční stromek, tak na kole. Že to nejde? Zkuste si najít na sociálních médiích hashtag #treebybike a uvidíte sami.

Tahle tradice #treebybike už skutečně funguje po celém světě a je parádní vidět, jak každý rok přibývají lidé na nových místech. Často vyrážejí pro stromek na kole i s dětmi. Téměř automatický je nákup stromku na kole pro všechny, co používají cargo bike. Že nemáte cargo bike? Jako výmluva, proč by to tím pádem nešlo, to stačit nebude. Jezdí se s obyčejným trekovým kolem, s vozíkem pro děti a klidně i s legendární skládačkou Brompton a obyčejným rudlem. Nikde také není psáno, že se musí se stromkem na kole šlapat - stačí stromek ke kolu připoutat a pak se domů zkrátka projít. Pořád je to příjemnější vycházka než … víte co.

V Londýně si letos dokonce firma On cloud pine, která stromky v předvánočním čase na ulici prodává, najala kurýry z Pedal Me. Stačí si přijít stromek vybrat, domů už přijede na cargo biku.

Mimochodem, když už je řeč o přepravní firmě Pedal me z Londýna, stojí rozhodně za přečtení jejich analýza, jak efektivní umějí být ve městě cargo kola v rozvážení zásilek. To hlavní:

  • průměrná rychlost na kolech v centru Londýna 15 km/h, o 3,5 km/h vyšší než se tam pohybují auta
  • cesty na kolech jsou kratší
  • obrátka kurýra na jednu zakázku trvá s autem 9-15 minut, na kole 3-4 minuty
  • na rozdíl od dodávek neucpávají kurýři na kolech ani ulice, ani parkovací místa

 

Cargo bikes jako téma Urban Caastu

Kdo nechce celou analýzu Pedal Me číst, může si jí místo toho poslechnout: právě cargo bikes byla věnována 8. epizoda našeho podcastu Urban Caast. Byla to další epizoda, ve které jsme společně bořili mýty a domněnky spojené s moderní mobilitou v našich městech. Cargo kola jsou totiž fenomén, který bude stále více viditelný, ať už ve službách přepravních společností, živnostníků, chytrých e-shopů nebo rodin. Došlo na čerstvá data přímo z provozu Pedal Me, vytáhli jsme příběhy z personálního i souvislosti mezi prázdnou dodávkou a plným cargo kolem. Zajímá vás, jak dává lidem šanci půjčit si cargo bike Vídeň? Tohle je díl pro vás. A přímo v poznámkách pod podcastem - ať už ve vaší oblíbené podcastové aplikaci, nebo na domovské stránce Urban Caastu - najdete vždy i kupu zajímavých odkazů na další čtení.

 

Zdroj: Newsletter spolku Kolem na kole

 

Newsletter pravidelně píše o městech, kde se dobře chodí pěšky, často jezdí na kole a vůbec dobře žije, ať je člověku 8, nebo 80 let. Tyhle věci spolu souvisejí více, než by se mohlo na první pohled zdát. Začínáme společně druhý rok, první vydání newsletteru jste našli ve svých mailboxech 27. listopadu 2019. Vedle newsletteru můžete být v obraze také  díky novému podcastu Urban Caast

 


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)