Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Města pro lidi, ne auta. To je vize společného projektu poskytovatelů alternativní dopravy

17. 08. 2021

Platforma Bolt, aplikace blinkee.city a služba GoDrive se spojily do asociace Mobilní Česko, která chce veřejnosti i samosprávám představovat inovativní řešení pro efektivní a udržitelnou dopravu po městech.  

Sdílená mobilita jako jsou služby odvozu autem, komunitní využívání vozidel či sdílená kola a elektrické koloběžky, které si lze vypůjčit několikerým kliknutím v mobilní aplikaci, představují budoucnost dopravy po městech. Auta v osobním vlastnictví ve městě průměrně kolem 95 procent času jen parkují, ovšem zpravidla v průběhu dne na několika různých místech, pročež v některých městech připadne až osm parkovacích míst na jeden automobil. Silniční doprava navíc způsobuje přes 20 procent celosvětových emisí CO2, zatímco zejména elektrické koloběžky a kola nejen že mohou být provozovány bezemisně, ale zabírají mnohem méně veřejného prostoru ve srovnání s automobily. Sdílení dopravních prostředků proto zažívá skutečný boom, což potvrzují i data členů iniciativy Mobilní Česko- například služba mikromobility platformy Bolt díky neustálé expanzi zaznamenala v České republice jen od začátku tohoto roku několikanásobný nárůst jízd oproti celému roku 2020.

 „Jsme seskupení firem se stejným smýšlením a podobnou vizí - chceme pomáhat zlepšovat dopravu ve městech prostřednictvím moderních technologií, využívání dat a sdílení prostředků osobní dopravy. Kombinace moderních řešení, jako jsou sdílená kola, koloběžky, motorky či auta, je nejen nesrovnatelně efektivnější, než ulice ucpané auty, ale také udržitelnější. A protože jsou založena na digitálních technologiích, lze data nasbíraná provozem těchto služeb využít pro vylepšování dopravní dostupnosti v daném městě. Ostatně platforma Bolt již sdílí anonymizovaná data o využití svých služeb mikromobility se samosprávami měst, kde působí,” říká Jakub Dvořák, prezident asociace Mobilní Česko a Country Manager platformy Bolt pro Českou republiku.

 Například právě využívání sdílené mikromobility se podle analytiků společnosti McKinsey může již letos překonat výrazný propad způsobený pandemií, a do poloviny dekády narůst o další přibližně osminu. Ani carsharing se nemusí obávat o svoji budoucnost, třeba podle agentury Global Market Insights toto odvětví v Evropě za příštích pět let naroste o 27 procent.

 „Česká města jsou zahlcena zaparkovanými vozidly. Dnešní ulice připomínají spíše parkoviště a mají daleko k touženému kvalitnímu řešení veřejného prostoru s předzahrádky kaváren, zelených ploch a míst k setkávání obyvatel. Naštěstí začíná docházet ke změně paradigmatu, kdy vlastnění vozu přestává být základní potřebou pro život ve městě. Ve službě jako je carsharing vidíme vedle podpory nemotorové dopravy a veřejné městské dopravy cestu, jak dosáhnout proměny městských center cestou udržitelné mobility. Pro konkrétní příklad nemusíme chodit daleko, ani se dívat do budoucnosti - přesně to se právě děje třeba ve Vídni. Naše asociace si mimo jiné dala za cíl tyto příklady dobré praxe prezentovat v Česku a pomáhat samosprávám nacházet moderní řešení dopravy ve městech,” říká Ondřej Zenkl, zakladatel českobudějovické carsharingové služby GoDrive.

 

Další informace najdete na www.mobilnicesko.cz

 

O Mobilním Česku

Platforma Mobilní Česko byla založeno v červnu 2021 s cílem pomoci proměnit města směrem ke zvýšení kvality života jejich obyvatel. Ulice obsazené zaparkovanými vozy, které jsou z 90 % času nevyužity, nejsou dobrým místem pro život. Mobilní Česko je seskupením firem se stejným smýšlením a podobnou vizí - pomáhat zlepšovat dopravu v městech prostřednictvím moderních technologií, využívání dat a sdílení namísto vlastnění. 

O Boltu

Bolt je evropskou superaplikací, jejíž misí je dělat dopravu po městě dostupnou a udržitelnou. Platforma Bolt již slouží 75 milionům zákazníků ve 45 zemích napříč Evropou a Afrikou. Bolt nabízí širokou škálu služeb mobility včetně odvozu autem, sdílení automobilů a elektrických koloběžek, stejně jako doručování jídel a potravin.

Kontakt pro média:

WS Czech, Sylva Sulaimanová

Mobil: +420 777 340 790

E-mail: ssulaimanova@wsczech.cz


Štítky: Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)