Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Chodíme a jezdíme na kole - během menopauzy

18. 08. 2021

Menopauza je přirozenou součástí stárnutí a dostavuje se průměrně mezi 45. a 55. rokem věku ženy. Aktivity jako jízda na kole a rychlá chůze mohou přispět ke zvládání symptomů menopauzy, s nimž se potýká 75 % žen. Některé z nich mohou být dost vážné a ovlivňovat každodenní život ženy. Pravidelná pohybová aktivita, jakou může být i chůze a jízda na kole, pomáhá lépe zvládat většinu těchto symptomů, včetně známých návalů horka.

Když se hladina hormonů v těle začne měnit, vaše srdce a kosti potřebují posílit. Chůze a jízda na kole jsou k tomu ideální.

Stejně tak potřebuje podpořit vaše psychické zdraví - téměř všechny ženy potvrzují depresivní a třetina úzkostné stavy během menopauzy.

Jízda na kole a chůze (stejně jako například jízda na koni) uvolňují endorfiny, známé jako hormony „dobré nálady“. Tyto hormony pomáhají uvolnit mysl a zvyšují pocity radosti. Ženy tak lépe zvládají stavy způsobené měnící se hladinou hormonů.

Ale samozřejmě platí – pokud jsou symptomy menopauzy silné a začínají negativně ovlivňovat kvalitu vašeho života, požádejte o odbornou pomoc.

 

Tipy, jak si užít jízdu na kole a chůzi i během menopauzy

Vyzkoušejte dámské sedlo

  • Nejvyšší čas vyzkoušet sedlo speciálně navržené pro ženy.

Hydratujte

  • Víc než kdy jindy je důležité nezapomínat na pitný režim. Než vyrazíte, pořádně se napijte vody, a pokud plánujete delší výlet, vždy si s sebou berte láhev vody.

Zdravá svačina

  • Před pohybovou aktivitou i po ní si dejte kvalitní jídlo, na delší výlet to chce zdravou svačinku s sebou.

Protažení

  • V důsledku měnící se hladiny estrogenu některé ženy pociťují bolest v kloubech. Především před delší procházkou či túrou nezapomeňte na protažení svalů a kloubů.

Každodenní rutina

  • Nejlepší způsob, jak pocítit všechny přínosy chůze a jízdy na kole, je udělat z nich každodenní či každotýdenní rutinu. Vyhraďte si na pohyb čas. Vaši motivaci posílí, pokud si vyhradíte vždy stejnou dobu.

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/get-active/2021/everyday-walking-and-cycling/walking-and-cycling-through-the-menopause/

Tento článek přeložil spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z. s.


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)