Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Plzeň trolejbusová

02. 10. 2021

V sobotu 2. října 2021 ve 12:30 v DEPO2015 byly pokřtěny dvě knihy, jenž byly výsledkem čtyřleté práce týmu dobrovolníků.

První se jmenuje 80 let Plzeň trolejbusová a jde o první monografii na toto téma. Výpravná publikace o 472 stranách, s 800 obrazy od sedmdesáti autorů a desítky archivních institucí se stane dosud největší knihou o plzeňské městské dopravě. Nejde jen o výčet ‘co a kam jezdilo‘. Popisuje barvitý příběh proměn tváře města Plzně, lidských osudů, smělých plánů i pošetilých úvah, starých zákoutí, krásy techniky i poctivé práce. Autoři skládali střípky výpovědí 39 pamětníků, pročetli korespondenci od třicátých let, objevili dosud neznámé diapozitivy. Je to příběh o symbióze města s druhem dopravy, jenž je právě tak plzeňský jako zdejší pivo. I trolejbusy mají v Plzni svou kulturu.

Druhá kniha se jmenuje 85 let výroby trolejbusů Škoda a jejím autorem je Jiří Šplíchal.

Jak jedna pražská umělecká slévárna pomohla zrození trolejbusů v Plzni? Slyšeli jste, že první trolejovou výhybku pomáhali řidičům přehazovat i malí kluci? Proč jméno otce plzeňských trolejbusů upadlo v zapomnění? Jaké to bylo přejet s vlečňákem křižovatku Mrakodrap? Trolejbusem do Plzence a na střídavé napětí? Kde se stálo u klandru a kde byla myšárna? Mohly se potkat velká a malá Barča? Znáte všechny plzeňské písně o trolejbusech? To vše a mnoho dalšího se můžete v těchto knihách dočíst.

Na ČRo Plzeň každý týden přibude nový díl trolejbusového seriálu: https://plzen.rozhlas.cz/80-let-plzenskych-trolejbusu-8574214

Rozhovor: https://plzen.rozhlas.cz/trolejbusy-v-plzni-jezdi-uz-80-let-chysta-se-velka-oslava-8582287

Stánky projektu: trolejbusy2021.spvd.cz


Štítky: Infrastruktura a vozový park (Fakta a čísla, tag11), Lidský rozměr (Mezioborového plánování, tag19), Veřejná doprava (Dobrá praxe, tag26)