Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

16. – 20. 5. 2022 týden konferencí, workshopů a seminářů o udržitelné městské mobilitě.

11. 05. 2022

Jedním z odvětví lidské činnosti, které nejvíce zatěžují planetu, je už dlouhá léta doprava. Má vysoký vliv na kvalitu životního prostředí, na světové spotřebě energií a emisích oxidu uhličitého se podle odborníků podílí až pětadvaceti procenty. Zvýšená produkce skleníkových plynů a smogu pak v důsledku ohrožuje zdraví všech lidí na zeměkouli. Ti se tak nechtěně stávají, podobně jako třeba nedobrovolní kuřáci, pasivními příjemci mnoha nepříznivých vlivů dopravní mašinerie.

A pak jsou tu další okolnosti, nad nimiž nejspíš ani nepřemýšlíme. Dopravní nehody, při nichž umírají lidé, už bereme jako běžnou součást dne. Stejně jako změnu životního stylu, kdy zpohodlníme a vozíme se na místa, kam jsme za mladých let jezdili na kole, ale ještě častěji jsme tam chodili pěšky.

A právě proto v týdnu od 16. – 20. 5. 2022 proběhne řada konferencí, workshopů a seminářů o udržitelné městské mobilitě, které budou hledat recepty na řešení problémů s dopravou. 

  • Ve dnech 16. – 17. května 2022 se uskuteční v Pardubicích XXIX. ročník konference Integrované dopravní systémy. Program si můžete stáhnout na tomto odkaze: Pořadatelem je Institut Jana Pernera, o.p.s.
  • Ve dnech 17. – 18. května 2022 se uskuteční v Jihlavě mezinárodní konference o proměnách v městské a aktivní mobilitě, která se zaměří na otázky týkající se udržitelnosti na základě podpory a rozvoje dopravy a ideálního uspořádání veřejného prostoru ve vztahu k mobilitě. Pořadatelem je spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z. s. Více informací je dostupných na webových stránkách konference https://konference2022.citychangers.eu/.
  • Ve dnech 19. – 20. května 2022 se uskuteční na zámku v Loučni 8. ročník konference čisté mobility. Vstup na konferenci je zdarma. Registrační formuláře ZDE. Více informací naleznete v přiloženém návrhu programu a v pozvánce, které jsou zveřejněné na tomto odkaze.
  • Dne 19. května se uskuteční debata „Udržitelná městská mobilita: jak na ni?“ v Evropském domě mezi 16:00 – 18:00. Více informací jsou dostupné na tomto odkaze.
  • V termínu 18.–19. května 2022 se uskuteční v Trnavě konference o mobilitě a kvalitě života v městech a obcích. Více iinformací k programu a registraci najdete na www.cyklomesta.sk

V červnu pak může veřejnost zaujmout akce výzkumné organizace PowerHub a města Říčany Future City Tech Říčany 2022. Akce se koná ve dnech 23. – 24. června 2022. Akce představí odborné i laické veřejnosti moderní dopravní systémy a technologie, včetně autonomních vozidel, sdílených služeb a e-mobility. Podrobný program www.futurecitytech.cz

Problematika parkování pak již byla řešena na 9. konferenci České parkovací asociace, která proběhla ve dne 26. – 28. dubna. 2022 v Koutech u Ledče nad Sázavou. Na konferenci byl probrán fenomén citylogistiky, rozvoj parkovišť P+R, dopravní problémy v národních parcích. Budoucnost zastupovala témata elektrické, autonomní a sdílené mobility. Tisková zpráva je ke stažení zde.

Zdroj prvních dvou odstavců: denik.cz


Štítky: Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)