Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

10 000 kroků – dejte chůzi šanci!

09. 03. 2023

Probouzející se příroda  přímo láká vyrazit ven. Od 1. dubna startuje Výzva 10.000 kroků, která může pomoci přispět k vyváženému životnímu stylu, navrátit chůzi do běžných pracovních dní, uzavřít nová přátelství a pokořit osobní hranice. Registrovat se můžete již dnes na webu www.desettisickroku.cz. 

Výzva pracuje s magickou hranicí deseti tisíc kroků, což zhruba odpovídá 7,5 kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí. Cílem není ujít 10 000 kroků, ale vrátit chůzi do našeho každodenního života. 

Výzva se opakuje každý duben a říjen, vždy po celý měsíc a pravidelně se zaregistruje přes 10 000 lidí z Česka i Slovenska.

Účastníci výzvy si na začátku nastaví svůj měsíční cíl (tj. osobní výzva) a snaží se jej za měsíc splnit. Pravidelná chůze je nejen prevencí mnoha onemocnění, ale přináší také více elánu i radosti ze života. Přináší šancí lépe poznat prostředí, ve kterém člověk žije, a může motivovat ke snaze měnit své okolí k lepšímu. 

Ať už se účastník rozhodne chodit nebo běhat, všechny aktivity je možné v rámci výzvy měřit na jakémkoliv zařízení. Pro větší přesnost je ale doporučeno použít chytré sportovní hodinky. Výzva má také vlastní aplikaci, ve které lze aktivity zaznamenávat, párovat s chytrými hodinkami, nebo prohlížet statistiky.

Za nachozené kroky se sbírají body (starší a lidé s vyšším BMI jsou zvýhodněni) a účastníci mohou (ale nemusí) soutěžit za své město nebo tým (partnerský nebo až 10členný). Speciálně výzva myslí také na firmy a školy, kde spolu třídy či firemní týmy soutěží proti jiným školám a firmám, což utužuje třídní i pracovní kolektiv.

Účast ve výzvě je zdarma, pro zájemce je připraven premium účet, jehož zakoupením podpoří provoz a další rozvoj výzvy. Prémiový účet rovněž odemyká vylepšené funkce portálu, jako je sbírání odznaků, tvorbu kalendáře zážitků nebo vytváření týmu.

Pořadatelem výzvy je spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s., který se zabývá tématem rozvoje udržitelné městské a regionální mobility a zvyšováním kvality veřejných prostranství. Významným spolupořadatelem akce jsou zapojená města a kraje, která pořádají lokální vyhlášení a komunikují se svými účastníky. Více informací o výzvě, jejích ambasadorech i zajímavostech o chůzi najdete na www.desettisickroku.cz. Zapojte se taky!

Registrace do jarní výzvy běží od 1. 3. 2023!


Štítky: Kampaně (Občan, tag35), Aktivní občan, NNO (Občan, tag36)