Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

MMR: Obce mohou žádat o dotaci na podporu architektonických a urbanistických soutěží. Připraveno máme 5 milionů korun

01. 04. 2023

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o dotaci na podporu architektonických a urbanistických soutěží obcí. Využívání těchto soutěží patří mezi způsoby, jak obce mohou zlepšit kvalitu a atraktivitu vystavěného prostředí. Pro žadatele je připraveno celkem 5 milionů korun. Žádost o dotaci mohou obce podávat od dnešního dne.

 

Oproti mnoha zemím se architektonické a urbanistické soutěže využívají v České republice málo. Vypisovatele soutěží často odrazují náklady na ceny a odměny v soutěžích. Na to reaguje Program architektonických a urbanistických soutěží 2023+, který umožní dotování části těchto nákladů,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

 

MMR vyhlašuje kolovou výzvu v podprogramu Architektonické a urbanistické soutěže obcí, který je součástí programu Podpora architektonických a urbanistických soutěží 2023+. Jejím cílem je vést obce k častějšímu využívání architektonických a urbanistických soutěží a přispět ke kvalitě staveb, veřejných prostranství a prostředí. Zároveň výzva napomůže plnit příslušná opatření Politiky architektury a stavební kultury ČR.

 

Výzva je zaměřena na podporu uspořádání architektonických a urbanistických soutěží obcí v souladu se Soutěžním řádem České komory architektů. Podpora se poskytuje ve formě dotace na konkrétní soutěž, a to pouze na dílčí část celkových nákladů soutěže, konkrétně na ceny a odměny uvedené v soutěžních podmínkách. O dotaci mohou žádat výhradně obce, pokud vyhlásí veřejnou soutěž.

 

Ve výzvě resort celkem připravil 5 milionů korun. Podpora bude poskytována až do výše 50 % souhrnné výše cen a odměn uvedených v soutěžních podmínkách, maximálně však do výše 400 000 Kč na jednu soutěž, a to i v případě dvoufázových soutěží. Příjem žádostí MMR ukončí 31. května 2023, ve 12:00 hodin.

 

Zdroj: Tisková zpráva MMR


Štítky: Politika, Strategie, Regulace (Mezioborového plánování, tag22)