Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Liberecký kraj podporuje sdílení kol, vyhlásil dotace pro menší města

14. 04. 2023

Liberecký kraj v České republice podniká kroky na podporu sdílení kol v menších městech. O celkem tři miliony korun může požádat deset obcí s rozšířenou působností. V plánu je pilotní program propojení se systémem veřejné dopravy, který umožní lidem po vystoupení z vlaku nebo autobusu pokračovat v cestě na kole. Prvních 15 minut jízdy na kole bude zdarma, a to zejména pro ty, kteří využívají aplikaci IDOLka.

 

Cílem je podpořit udržitelné cestování a vytvořit cenově dostupný a praktický způsob dojíždění. Žádosti o dotace mohou města podávat od 3. května do 30. června a kraj o příjemcích rozhodne v září. Minimální výše dotace je 10 000 Kč, maximální částka je 500 000 Kč.

 

Zatímco některá města, například Frýdlant, žádost o dotaci odmítla, jiná, například Turnov a Nový Bor, v současné době sbírají stanoviska k projektu. Turnov provádí internetovou anketu, Nový Bor bude o projektu rozhodovat na základě výsledků nedávné ankety.

 

Liberecké úřady doufají, že iniciativa pomůže snížit emise oxidu uhličitého a zlepšit kvalitu ovzduší a zároveň podpoří zdravý životní styl. Se správnou infrastrukturou může sdílení kol přispět k tomu, aby se cyklistika stala bezpečnější a dostupnější pro lidi v menších městech.


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)