Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Jak jít příkladem: Ředitel školy v severním Walesu vyměnil auto za elektrokolo

17. 04. 2023

Být příkladem pro děti je důležité. Spolek partnerství pro městkou mobilitu z.s. pro vás připravil překlad inspirativního článku, o škole v severním Walesu. Tato škola vychovává své žáky v aktivní mobilitě. Příkladem jim jde i ředitel školy, který jezdí každé ráno do školy na kole. Originální znění článku můžete nalézt ZDE.

 

Ředitel školy v severním Walesu jde příkladem – dojíždění autem vyměnil za jízdu na elektrokole. Od roku 2021 byla škola Ysgol Sant Elfod v Abergele součástí programu, který Sustrans připravil pro školy. Nedávno se podařilo propojit ředitele školy s koordinátorem Sustrans, který má na starosti projekt E-Move – v rámci projektu si mohou lidé v celém Walesu bezplatně zapůjčit elektrokolo.

 

 

Foto: Sustrans, Gwynne Vaughan, ředitel školy Ysgol Sant Elfod, se svým novým elektrokolem. 

 

Díky této spolupráci mezi dvěma projekty Sustrans se k aktivní dopravě dostane ještě víc lidí v severním Walesu.

 

Začínáme s programem Aktivní cesty

Náš program Aktivní cesty, financovaný velšskou vládou, vychází ze spolupráce se školami na území Walesu; cílem je vybudovat takovou kulturu, v níž bude pro děti snadné a příjemné chodit do školy pěšky nebo jezdit na kole či koloběžce.

 

Zvyšování podílu aktivní dopravy není důležité jen jako součást boje s klimatickou změnou nebo kvůli znečištěnému ovzduší všude kolem nás, má svůj význam i pro fyzické a psychické zdraví našich dětí.

 

Co se podařilo změnit od roku 2021, kdy se škola Ysgol Sant Elfod zapojila do programu:

  • Škola získala několik vlastních koloběžek
  • Byly zavedeny lekce výuky bezpečné jízdy na koloběžkách
  • Podařilo se zvýšit povědomí o aktivní dopravě nejen mezi dětmi, ale i jejich rodiči a zaměstnanci školy
  • Uspořádali jsme den bezplatného servisu jízdních kol
  • Pomocí našeho nástroje pro mapování a v rámci terénní práce se žákům podařilo vyhledat možné bariéry pro aktivní dopravu na jejich školní ulici
  • Jednomu z učitelů jsme zapůjčili koloběžku pro dospělé
  • Škola se přihlásila do soutěže Sustrans Big Walk and Wheel 2023
  • Škola získala třetí místo v soutěži Active Travel School Award 

 

Řada lákavých aktivit pomáhá žákům a učitelům budovat sebedůvěru, nadšení a dovednosti potřebné k vytvoření nových návyků v oblasti aktivní dopravy.

Ředitel školy Gwynne Vaughan uvedl: „Škola Ysgol Sant Elfod se k programu Aktivní cesty připojila v září 2021. Žáci školy díky programu získaly řadu dovedností a informací v oblasti udržitelné dopravy a cestování. Účast v programu nebyla prospěšná jen pro děti, ale i pro naše zaměstnance.“

 

 

Foto: Sustrans, Paní učitelka Williamsová se zapůjčenou koloběžkou, na které denně dojíždí do školy. 

 

 "Program Sustrans Aktivní cesty je fantastický! Poskytuje tolik potřebné dovednosti pro jízdu na kole a koloběžce, posiluje sebedůvěru a zároveň podporuje mladé lidi a jejich rodiny v aktivním cestování do školy i jinam. Bylo skvělé spolupracovat s pracovnicí programu Debbie, která pomáhá zavádět pozitivní změny v aktivním dopravním chování v rámci širší školní komunity."  Říká Jonny Eldridge, koordinátor programu obyvatelná města a obce v severním walesu.

 

Spolupráce, která vede ke změnám chování

 

Ve spolupráci s naším projektem E-Move se ředitel školy Gwynne Vaughan setkal s koordinátorem projektu Živá města a obce.

Pan ředitel Vaughan projevil zájem vyzkoušet si elektrokolo a začít na něm pravidelně dojíždět do školy.

Po úvodním seznámení byla uzavřena dohoda o čtyřtýdenní bezplatné výpůjčce elektrokola, která byla následně prodloužena na šest týdnů.

Na konci výpůjční lhůty odvezl Gwynne kolo zpět do komunitního centra, poté naskočil do vlaku do Colwyn Bay, došel do prodejny Evolution Bikes, kde si vyzkoušel jízdu na několika elektrokolech, a hned si koupil své vlastní!

 

Jak jít příkladem

 

Skutečnost, že ředitel školy dojíždí do práce na elektrokole a jedna z učitelek na koloběžce, má pozitivní vliv na žáky i jejich rodiče. Důsledkem je například volnější vjezd do školy i dříve přeplněné parkoviště, větší bezpečnost a méně škodlivých emisí v ovzduší. Elektrokolo ředitele školy je každý den uloženo ve foyer a inspiruje žáky, zaměstnance, rodiče i návštěvníky k aktivnímu cestování do školy a do práce. Nyní se díky podpoře programu E-Move chystají elektrokolo jako prostředek pro dojíždění do práce vyzkoušet i další zaměstnanci.

 

S programem úzce spolupracuje nová školní šampionka aktivních cest Laura Carrollová. Elektrokolo si půjčila 1. března a plánuje na něm jezdit až do velikonočních prázdnin. Její desetikilometrová trasa do školy vede podél pobřeží po trase 5 Národní cyklistické sítě. Koordinátor programu do budoucna plánuje zřídit školní kolový park pro zaměstnance školy; ti také budou moci navštívit sídlo projektu E-Move v Rhylu, aby si tam vyzkoušeli různé typy elektrokol.

 

O projektu E-Move

 

E-Move je velšskou vládou financovaný pilotní projekt organizace Sustrans.

Umožňuje lidem půjčit si bezplatně elektrokolo; veřejnost, firmy a organizace z města Rhyl a okolí mají na výběr z dvaceti elektrokol.

Projekt E-Move ale funguje i v dalších městech ve Walesu.


Štítky: Koordinátor mobility (Role města, tag5), Aktivní mobilita (Mezioborového plánování, tag17), Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)