Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Kampaň Give It a Go: Jak začlenit chůzi a jízdu na kole do každodenní rutiny

18. 04. 2023

Aktivní pohyb je důležitý v každém věku. Je potřeba ho podporovat zejména mezi seniory, pro které je důležité udržení dobré fyzické kondice. Společnost sustrans ve Skostku aktivní pohyb seniorů podporují kampaní Give It a Go.  Spolek partnerství pro aktivní mobilitu z.s. pro vás připravil překlad článku Give It a Go: how to make walking and cycling part of your daily routine, o podpoře pohybu seniorů ve Skotsku. Tento text může přínosný i pro nás v České republice. Originální znění článku můžete nalézt ZDE.

 

V každodenním shonu můžeme snadno zapomenout na to, jak moc je fyzická aktivita prospěšná pro náš život. Ale i pouhá procházka nebo projížďka na kole, abyste se dostali tam, kam potřebujete, je skvělý způsob, jak si udržet zdraví těla i mysli, ušetřit peníze a poznat nové přátele. Chceme, aby pro 1,4 milionu lidí ve věku 50-69 let žijících ve Skotsku bylo co nejjednodušší nechat auto doma a zařadit chůzi a jízdu na kole do každodenního života. Jste připraveni tomu dát šanci?

 

Zdroj:Sustrans.uk 

 

Kampaň Give it a Way (Dejte tomu šanci), jež finančně podpořila skotská vláda, je inspirována zprávou, která byla Centrem pro lepší stárnutí zadána k realizaci Sustrans.

Tato zpráva shromažďuje zkušenosti lidí ve věku 50 – 69 let ze všech koutů Spojeného království. Zpráva zkoumá, co jednotlivce v této věkové skupině odrazuje nebo motivuje k tomu, aby v rámci svých každodenních povinností častěji chodili pěšky a jezdili na kole.

 

Jaký přínos můžu mít z toho, že budu denně chodit pěšky nebo jezdit na kole?

 

Fyzická aktivita pomáhá oddálit nástup a progresi mnoha zdravotních potíží souvisejících s věkem.Hraje také důležitou roli při zvládání zdravotních potíží a jejich důsledků, pokud se u nás již rozvinou. Navzdory tomu se míra fyzické aktivity po padesátce začíná snižovat.

 

Chůze nebo jízda na kole mohou pomoci s uvolněním a snižováním hladiny stresu, takže mají přínos i pro duševní zdraví. I když začnete sami, brzy se ocitnete ve společnosti. Chůze a jízda na kole jsou skvělým způsobem, jak poznat nové věci a nové lidi. Pokaždé, když se rozhodnete nechat auto na příjezdové cestě, můžete navázat nové kontakty. Častější chůze a jízda na kole šetří peníze, což je zvlášť výhodné v období krize životních nákladů. Navíc, pokud necháte auto doma, přispíváte svou troškou ke snižování emisí uhlíku.

 

Ale dnes prší, je to dost daleko a není to náhodou nebezpečné?

Každý z nás čelí svým vlastním překážkám a pro každého může být někdy trochu obtížné přesvědčit sám sebe, aby něčemu novému dal šanci. Některé z těchto překážek není tak těžké překonat, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zde nabízím několik příkladů:

 

  • Problém s velkou vzdáleností

Doporučujeme začít s krátkými vzdálenostmi.

Zamyslete se nad cestami, které absolvujete každý týden – mohli byste pro pár věcí do obchodu kousek od vás dojít pěšky?

 

  • Odvážně čelit počasí

Jistě, vystavit se husté studené mlze nebo silnému větru, to může odradit i ty nejodhodlanější z nás.

Ale s trochou plánování to jde, jak může demonstrovat jeden z našich kolegů.

 

  • Nedostatečný pocit bezpečí, především na kole

Pokud se bojíte, je lepší začít kurzem pro cyklisty nebo jezdit ve skupině.

Na této stránce naleznete řadu tipů pro začátečníky nebo pro ty, kdo znovu začínají.

 

Ve Skotsku je velký výběr tras zcela bez dopravního provozu, nejen v rámci Národní cyklistické sítě, ale i přímo ve městech a obcích – více zde


Štítky: Zahraniční města (Role města, tag8), Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Senioři (Občan, tag40)