Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Chůze mi dává možnost být ve spojení se světem: Noellin příběh

20. 04. 2023

Chůze je prospěšná nejen pro naše fyzické, ale i psychické zdraví. Spolek Partnerství pro městkou mobilitu pro vás připravil překlad článku, který popisuje příběh Noelle O'Neillové.  Její příběh je součástí kampaně Give It A Go / Dejte tomu šanci, motivující seniory k aktivnímu pohybu. Tento příběh může být inspirací také pro seniory v České republice. Originální znění článku můžete nalézt ZDE.

 

Všichni dobře víme, jaké přínosy má chůze pro zdraví našeho těla. Mohou však pravidelné procházky prospívat i našemu psychickému zdraví? Vedoucí vědecká pracovnice v oblasti veřejného zdraví Noelle O'Neillová vysvětluje, jak může chůze lidem pomoci navázat kontakt s přírodou a mezi sebou navzájem.

 

Noelle O'Neillová, vedoucí vědecká pracovnice v oblasti veřejného zdraví. Zdroj: Sustrans.uk

 

Give It A Go / Dejte tomu šanci je nová kampaň, kterou se skotská pobočka Sustrans snaží lidi ve věku mezi 50 a 69 lety motivovat k častější chůzi a jízdě na kole. Cílovou skupinou kampaně, podporované finančními prostředky skotské vlády, je 1,4 milionu lidí ve věku 50-69 let žijících ve Skotsku; kampaň jim chce usnadnit, aby mohli auto nechat doma a do své každodenní rutiny zařadit chůzi a jízdu na kole.

  

Kontakty díky chůzi

 

Noelle žije v Inverness se svým partnerem, který se pohybuje na vozíku. Ona sama pracuje ve zdravotnictví, a tak moc dobře ví, jak prospěšná je svižná procházka pro naše zdraví. Pro Noelle však chůze znamená mnohem víc.

 

Vysvětluje:

"Chůze přináší do mého života tolik pozitivního - dává mi čerstvý vzduch a svobodu dýchat, navazovat kontakty a prozkoumat jak okolní fyzický svět, tak můj vlastní vnitřní svět. Mám to štěstí, že jsem se nikdy v životě necítila osamělá, ale chůze mi dává prostor, kde se mohu svobodně nadechnout a vydechnout - nadechnout se a každé ráno probudit smysly a vydechnout si na konci náročného dne. Chůze je moje mentální cvičení a meditace. Chůze mi umožňuje navazovat kontakty, ať už s lidmi, nebo místy, s přírodou, zelení a vodními plochami. Pomáhá mi propojit se s úžasnou přírodou, životem v ní i se skvělými lidmi. Chůze má schopnost rozvíjet a pěstovat vztahy uvnitř komunit v nejširším slova smyslu. Pro některé z nás může být chůze často jediným kontaktem, který s ostatními naváže. Pro řadu lidí, pro které byla chůze jedinou možností pohybu během lockdownů kvůli pandemii COVID-19."

 

Noelle vzpomíná:

„V té době jsem si uvědomila, že chůze nabízí lidem možnost změnit svůj pohled, svou krajinu, svou perspektivu, kterou mnozí v době nutného společenského odstupu a dalších omezení mohli vidět jen z okna svého pokoje, bytu nebo domu. Chůze jim otevřela možnost navázat kontakt s ostatními a spojit se se svou komunitou. I prosté "ahoj" může mít velký význam a pomoci zmírnit něčí pocit izolace a osamělosti."

 

Výzva k pohybu po městě viděném jinou optikou

 

Pohybovat se po městě po boku svého partnera, který jede na vozíku, to Noelle umožnilo poznat problémy, jež městské prostředí může pro řadu lidí představovat. Tato perspektiva přiměla Noelle k úvahám o souvislostech mezi těmito problémy a sociální izolací.

 

Říká k tomu následující:

„Když jsou některá místa nepřístupná a není možné se k nim snadno dostat kvůli nepříjemným výmolům, špatně navrženým úzkým cestám a nekvalitním chodníkům s nerovným povrchem, lidé se zdravotním postižením nebo lidé s pohybovými obtížemi obecně se často rozhodnou, že výzvy, kterým by ve vnějším prostředí čelili, jsou příliš náročné. Podívám-li se na to optikou někoho, kdo žije s člověkem na invalidním vozíku, vidím, že nutnost zůstávat uvnitř a nedostat se ven může těmto lidem přinášet pocity sklíčenosti, smutku a odloučení od společnosti. Jenže venku se mohou cítit podobně zranitelní, vystrašení, nejistí a v ohrožení."

"Zatímco houževnatý přístup a pevné odhodlání podle motta "nenechám se porazit, nevzdám se" mého partnera udržuje na každodenní cestě životem, u někoho tyto výzvy mohou pravidelně prohlubovat pocit sociální izolace a odloučení od komunity, přátel, rodiny a sítí sociálních kontaktů. Aby se tyto bariéry prolomily, musí naše společnost budovat lepší, inkluzivnější a praktičtější stezky, silnice a trasy, které každému umožní cestovat aktivně, a to snadným, příjemným a bezpečným způsobem nejen uvnitř komunity, ale i mezi nimi navzájem. V opačném případě všichni společně riskujeme, že lidem se zdravotním postižením, a vlastně lidem s problémy s mobilitou obecně, upíráme možnost žít aktivní, šťastný a naplněný život v rámci komunity."

 

Když přemýšlíte o životě a bydlení, myslete na chůzi.

 

Nechat auto doma a denně chodit víc pěšky nebo jezdit na kole se může zdát jako složité rozhodnutí. Je to změna, která bude pro každého z nás jiná a bude záviset na našich jedinečných okolnostech.

Na otázku, co by vzkázala někomu, kdo si chce vytvořit aktivnější každodenní režim, Noelle odpověděla: 

„Začněte malými kroky, malými změnami. Zamyslete se nad tím, co vám do života přináší nebo by mohlo přinést radost a štěstí, a jak by vám k tomu mohla pomoci chůze. Pak se zeptejte: "Co se musí stát, aby k tomu došlo?" Jinými slovy, když přemýšlíte o životě a bydlení, myslete na chůzi."

 


Štítky: Zahraniční města (Role města, tag8), Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Senioři (Občan, tag40)