Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Cyklovize 2030 se představí na Světové jízdě v Praze

02. 06. 2023

Stovky lidí na jízdních kolech projedou v sobotu 3. června Prahou při akci Světová cyklojízda a Cyklozvonění 2023. Připomenou si tak důležitost toho, co na českých silnicích citelně chybí – respekt, vzájemná ohleduplnost cyklistů a motoristů, a znalost dopravních pravidel. Oslavy Světového dne kola pak pokračují doprovodným programem v A-Parku Ledárny Braník. Návštěvníci akce budou mít šanci seznámit se jednak s projektem Cyklovize 2030, jehož cílem je bezpečná síť pro moderní prostředky osobní dopravy v České republice. Svoje aktivity týkající se bezpečnosti silničního provozu představí také BESIP.

  

Zvrátit všeobecně přijímaný trend negativního postoje vůči cyklistům se pokusí stovky lidí při akci Světová cyklojízda a Cyklozvonění 2023. Řada účastníků se k jízdě připojí mimo jiné proto, aby upozornili na nedostatky cyklistické sítě. „Nyní jsou stezky často nespojité a přerušované. Proto je v plánu také výstavba dalších oddělených cyklostezek a jejich propojení s již existujícími trasami napříč městem,“ říká Zdeněk Hřib, první náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy, který převzal záštitu nad akcí. A vzápětí dodává: „Město tak reaguje na nárůst cyklistického provozu na základě dat, která dlouhodobě pečlivě monitorujeme ve spolupráci s naší společností Operátor ICT a která nám pomáhají s plánováním rozvoje městské cykloinfrastruktury.“

 

Cyklovize 2030 se představuje

„Jak ukázaly zkušenosti ze zahraničí i z českých měst, bezpečná dopravní síť pro cyklisty musí splňovat pět jednoduchých principů, na nichž je postavená kvalitní infrastruktura. Je to propojenost, přímost, pocit bezpečí, pohodlí a přitažlivost,“ říká Jaroslav Martinek, národní cyklookordinátor a nositel projektu Cyklovize 2030. Projekt má přispět k tomu, aby se v České republice dopravní síť budovala a fungovala podobně, jako je to u železnic a silnic.

 

Principy budování dopravní sítě pro cyklisty

  

 

„Všichni ty principy známe, ale v praxi často nefungují. Musíme si říct, co vlastně chceme. Proto Cyklovize 2030 přichází s definováním rizik a problémů, která jsou spojená s výstavbou bezpečné dopravní sítě pro cyklisty. Ta jsou definována na základě praxe měst a krajů v České republice s výstavbou cyklostezek. Pokud se budeme chtít podívat pravdě do očí, tak až tehdy se nám podaří vybudovat bezpečnou dopravní síť pro cyklisty. Plány jsou, ale ... “ doplňuje Jaroslav Martinek. K této myšlence se připojují všechny kraje.

 

Bariéry pro častější používání jízdního kola pro denní cesty

 

 

Dám respekt

„Cyklistů v silničním provozu přibývá, ať už jde o sport či dopravu po městě a cyklistika je stále více celoroční aktivitou. Jde o pozitivní trend, který vyžaduje rozvoj bezpečné cyklistické infrastruktury – především cyklostezek, vzájemnou ohleduplnost mezi cyklisty a motoristy a také znalost pravidel silničního provozu. Jak ukázal nedávný průzkum, mnoho řidičů nezná pravidla pro míjení cyklistů ve vozovce s cyklistickým pruhem ani bez něho,“ připomíná vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

 

BESIP se bezpečnosti cyklistů aktuálně věnuje ve dvou preventivních projektech. Kampaň Dám respekt, která začala v loňském roce ve spolupráci s iniciativou cyklisty Romana Kreuzigera, pokračuje letos kontaktními akcemi po celé ČR. Podporuje větší ohleduplnost mezi motoristy a cyklisty a obě skupiny informuje o pravidlech a zásadách bezpečné jízdy. Během sezony proběhne 50 akcí, nejčastěji na cyklostezkách či jiných místech se zvýšeným pohybem cyklistů. Návštěvníci akce se na nich tak budou moci potkat i s proškoleným týmem odborníků právě na stánku BESIP. Připraveny pro ně budou interaktivní kvízy z bezpečnosti silničního provozu, seznámení s nejčastějšími rizikovými situacemi a tipy, jak jim předcházet.

 

Hlavní trasa Světové cyklojízdy startuje 3. 6. 2023 ve 13:00 z holešovického Výstaviště, pelotony Cyklozvonění vyrážejí mezi 12. a 14. hodinou z jednotlivých městských částí. Oslavy Světového dne kola pak pokračují doprovodným programem v A-Parku Ledárny Braník. Akci pořádají spolky AutoMat a NaKole, spolupořádá Informační centrum OSN v Praze. Cyklojízdy se zúčastní také zástupci řady ambasád, včetně nizozemského a norského velvyslance a irské velvyslankyně.

 

Zdroj: Tisková zpráva partnerství pro městskou mobilitu z.s. 


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27)