Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Co můžete udělat pro snížení množství emisí a spotřeby paliva?

22. 06. 2023

Znáte reálné množství emisí svého automobilu? Měřením své spotřeby můžete pomoci novému vědeckému výzkumu, který má pomoci se snížením emisí. Článek evropské komise pro vás nechal přeložit spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s. Jeho originální znění můžete nalézt ZDE.

 

Zdroj:Ginasanders/depositphotos.com

 

Ke každému cíli dojeďte tou nejúspornější cestou, sledujte své výdaje za pohonné hmoty a srovnávejte množství emisí CO2 mezi různými automobily.

Jak to funguje?

 

Už jste slyšeli termín Občanská věda?

Občanská věda je vědecký výzkum, který realizují zcela nebo zčásti amatérští (nebo neprofesionální) vědci.

Wikipedie

 

Chcete se stát občanským vědcem? Přidejte se k nám!

Pomozte nám bojovat proti změně klimatu, všichni společně můžeme pracovat na udržitelnější budoucnosti.

Jak mohu přispět? Zaznamenávejte svou spotřebu paliva a své trasy.

SPOTŘEBA POHONNÝCH HMOT JAK?

  1. Registrujte se (jen poprvé)
  2. Přihlaste se (na webu nebo v aplikaci)
  3. Nastavte si své auto (jen poprvé)
  4. Na webu Add your fuel consumption znamenávejte ujeté kilometry a množství natankovaného paliva (nebo dobité energie) Doporučujeme vám to dělat pokaždé, když tankujete nebo dobíjíte vaše auto.

 

SPOTŘEBA POHONNÝCH HMOT PROČ?

Můžete zjistit svou průměrnou spotřebu a výdaje za pohonné hmoty.

Díky neustálému sledování spotřeby paliva a emisí CO2 vytvářejí evropští vědci stále přesnější modely pro simulaci vozidel se spalovacími motory (ICE). Modely, data, laboratorní testy, to vše přispívá ke zdokonalování legislativy pro snižování emisí CO2 a k boji proti změně klimatu.

 

TRASY JAK?

  1. Registrujte se (jen poprvé)
  2. Přihlaste se (na webu nebo v aplikaci)
  3. Nastavte si svoje auto (jen poprvé)
  4. Otevřete aplikaci, stiskněte Record, jeďte po trase do cíle a jakmile tam dojedete, stiskněte Stop
  5. Odešlete vaše data. Vaše cesta bude zaznamenána, pokud ji tedy nechcete smazat.

 

TRASY PROČ?

Můžete sledovat své cesty autem, porovnávat je s odhadovanými trasami a zjišťovat svoji průměrnou spotřebu paliva a výdajů (pokud svoje data nahrajete na stránku Add your fuel consumption).

Evropská unie se zavázala bojovat proti změně klimatu mnoha způsoby: jedním z nich je i zavádění politik usnadňujících používání elektromobilů. Studie dopravních vzorců a tvorba modelů jsou základními kroky pro přijetí praktických opatření, jako je umístění dobíjecích stanic na správných místech.

 

Data jsou pro vědce nejdůležitějším zdrojem.

A s těmito projekty nám vy jako občanský vědec můžete pomoci

 

Co můžeme udělat s kombinovanými daty

Pokud nám poskytnete údaje o spotřebě paliva a trasách, poskytnete nám ty nejcennější informace a můžete se stát prémiovým uživatelem. Data anonymizujeme a následně je použijeme k vyhodnocení skutečné spotřeby paliva a hladiny emisí CO2 u automobilů. Data využijeme ke kvantifikaci znečištění ve městech a na venkově, pomůžeme obcím a místním samosprávám, budeme monitorovat chování řidičů, vytvářet přesnější modely pro simulaci emisí CO2 a v důsledku lepší legislativu pro celou Evropu. Údaje o elektromobilech využijeme ke kontrole skutečného dojezdu, účinnosti rekuperace energie, umístění a velikosti dobíjecích stanic ve městech, na venkově a na dálnicích. Vyhodnotíme dojezd elektromobilů a potřeby dobíjení.

Budeme hledat lepší způsoby boje proti klimatické změně a znečištění v našich ulicích.

  

Co můžeme udělat s údaji o spotřebě paliva

Pokud nám poskytnete pouze údaje o spotřebě paliva (ujeté km a spotřebované palivo), i tak toho dokážeme hodně. Porovnáme spotřebu paliva mezi reálným a testovacím prostředím, vyhodnotíme přesné množství CO2 vypuštěného do atmosféry, zjistíme průměrnou spotřebu paliva na vozidlo a segment vozidla. Poradíme vám, jak ušetřit palivo i peníze.

 

Co umíme s údaji o trasách

Pokud nám poskytnete údaje o skutečných trasách, které absolvujete denně, nebo jen jednu trasu týdně, budeme moci analyzovat a sestavit modely chování řidičů, dopravní modely a modely rozmístění dobíjecích stanic. Získáme tak potřebné informace a statistiky pro vývoj lepších řešení a lepší politiky pro budoucnost všech obyvatel. Samozřejmostí je úplná anonymizace vašich dat, soukromí je pro nás v tomto projektu nejdůležitější hodnotou.

 

Prozkoumejte mapu

Dojeďte do cíle s co nejmenší spotřebou paliva. Nabízíme 3 různé trasy: nejrychlejší, nejkratší a nejúspornější.

 

Přizpůsobte si svůj vůz

Nastavte si svůj vůz a konkrétní údaje o cestě, zkontrolujte své jízdní návyky a porovnejte různé vozy na stejných trasách. Přidejte další údaje a získejte přesnější výstupy!

 

Buďte managerem své garáže

Kontrolujte svou garáž a spravujte svůj vozový park

 

Klikněte zde pro nápovědu

Zde můžete zkontrolovat/upravit své výchozí auto.

Protože nejste přihlášeni, budete mít k dispozici pouze Výchozí vůz.

Chcete-li zkontrolovat a upravit svůj vůz, otevřete obsah karty kliknutím na ni. Zobrazíte a změníte údaje o voze. Poté, co jste upravili jeden nebo více detailů, stiskněte tlačítko ULOŽIT v pravém dolním rohu karty. Odhadované trasy (stránka Mapa a trasy) budou mít nový výstup spotřeby a emisí na základě provedených změn; nezapomeňte kliknout na ikonu obnovení na stránce Mapa a trasy, abyste je viděli v akci.

 

Změna klimatu je další velkou výzvou pro lidstvo

Klimatická změna ovlivňuje všechny regiony světa. Extrémní projevy počasí jsou stále častější a očekává se, že v příštích desetiletích ještě zesílí. Hlavní příčinou této změny jsou skleníkové plyny (GHG) a nejčastěji produkovaným skleníkovým plynem je CO2.

Doprava produkuje téměř čtvrtinu emisí skleníkových plynů v Evropě a je hlavní příčinou znečištění ovzduší ve městech... V rámci tohoto odvětví je zdaleka největším producentem emisí silniční doprava, která v roce 2014 představovala více než 70 % všech emisí skleníkových plynů z dopravy.

Rozdělení emisí CO2 podle druhu dopravy v EU (údaje za rok 2016, zdroj: EEA)

Zdroj: Evropská strategie pro nízkoemisní mobilitu, Evropská komise.


Štítky: Infrastruktura a vozový park (Fakta a čísla, tag11)