Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Nové cyklistické spojení mezi Lipenskem a Vyšehradskem

18. 12. 2023

Nový cyklistický úsek Loučovice - Vyšší Brod je v provozu. Pro cyklisty to znamená lepší komfort a rozhodně větší bezpečnost. A pro místní?  Ekonomický příjem z turismu.

Zdroj: Budějcká drbna.

Pátek, 15. prosince 2023, 15:31 V provozu je další část Vltavské cyklostezky. Nově mohou cyklisté využívat úsek Loučovice - Vyšší Brod. Nově zprovozněná trasa měří 5,5 kilometru a navazuje na 1,2 kilometru dlouhý úsek mezi železničními zastávkami Lipno nad Vltavou a Loučovice 

Nový úsek začíná před kaplí svatého Prokopa v Loučovicích a končí ve Vyšším Brodě u vjezdu do kempu Pod Hrází. Na počátku trasy vede podél levého břehu Vltavy a prochází mezi řekou a zastavěnou částí obce Loučovice až k mostu. Poté pokračuje po pravém břehu Vltavy směrem k Čertově stěně. Dále se cyklisté dostanu k vodní vyrovnávací nádrži Lipno II se zakončením u kempu Pod Hrází.

Na trase zájemci pojedou například přímo vnitřkem historického přívodního železobetonového kanálu, který byl vybudován v roce 1929 pro elektrárnu Spiro.

„Tento projekt má obrovský význam pro celý region. Musíme si uvědomit, že teď stojíme v oblastech Loučovic, Vyššího Brodu, Lipenska, kde se po revoluci změnila celá ekonomická struktura. Zdejší lidé dřív pracovali buď v průmyslových podnicích nebo v lesích. V současnosti je základním příjmem celého tohoto regionu turismus. Pro Jihočeský kraj je proto zásadní pomoci zdejším lidem využít krásnou přírodu a pomocí cyklostezky posouvat zájem turistů z Lipna do dalších lokalit, jako jsou Loučovice či Vyšší Brod, aby i tato městečka mohla zlepšit svoji ekonomiku prostřednictvím cestovního ruchu, na kterém tento region bezesporu dneska stojí," uvedl dnes hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Nově zprovozněná stezka těší také starostu Loučovic Jana Kubíka (ANO). „Projekt cyklostezky do Vyššího Brodu ležel šest let v šuplíku se stavebním povolením, ale bohužel v našich silách nebylo ho proinvestovat, protože ta částka je vysoká a pro naši obec to bylo nad rámec našeho rozpočtu. Jsme moc rádi, že se povedlo zařadit ho do toho plánu Vltavské cyklostezky a zastřešil jej kraj," uvedl Kubík.

Starosta Vyššího Brodu Jindřich Hanzlíček (Nezávislý) navíc upozornil, že nová cyklostezka výrazně zvýší bezpečnost provozu. „První myšlenka o spojení Lipenska a Vyšebrodska přišla už před deseti, dvanácti lety. Cílem bylo, aby turisté, kteří jezdí po téhle frekventované silnici, mohli konečně jezdit bezpečně. Báli jsme se hlavně o děti," řekl Hanzlíček.

Nově otevřená část Vltavské cyklostezky v úseku Loučovice-Vyšší Brod navazuje na 1,2 kilometru dlouhý úsek mezi železničními zastávkami Lipno nad Vltavou a Loučovice, který byl dokončen loni.


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Pěší doprava (Dobrá praxe, tag28)