Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Politika EU v oblasti městského prostředí - přehled

20. 10. 2020

Evropská komise v posledních letech intenzivněji zaměřuje na městské záležitosti v reakci na skutečnost, že do roku 2020 se odhaduje, že ve městech bude žít téměř 80% občanů EU. Politický význam problému dokazuje jeho zařazení do 7. akčního programu pro životní prostředí (7EAP) v rámci prioritního cíle 8 s názvem Udržitelná města: „ Společně pracujeme na společných řešeních “. Celkovým cílem této politické snahy je posílit udržitelnost měst EU, aby bylo do roku 2050 dosaženo toho, aby všichni Evropané „žili dobře, v mezích planety“.

Akční program konkrétně stanoví, že do roku 2020: „… většina měst v Unii provádí politiky udržitelného městského plánování a designu…“ a že by Komise měla vypracovat: „… soubor kritérií pro hodnocení vlivu měst na životní prostředí, zohlednění hospodářských, sociálních a územních dopadů “.

Generální ředitelství Evropské komise pro životní prostředí (GŘ pro životní prostředí) pracuje na zlepšování městského prostředí mnoha způsoby:

  • Prostřednictvím obecných právních předpisů EU v oblasti životního prostředí usilovat o to, aby si evropští občané užívali města s čistým vzduchem a vodou , aby se zabránilo vystavení nadměrnému hluku a městům, která správně nakládají s odpady a která chrání jejich přírodu a biologickou rozmanitost , a podporovat lepší zelenou infrastrukturu - a mnoho více. Další informace získáte kliknutím na kartu „Zásady“ v horní části stránky.
  • Prostřednictvím evropského zeleného hlavního města  a iniciativ evropského zeleného listu , které městům umožňují předvést svůj vliv na životní prostředí.
  • Prostřednictvím vývoje nového nástroje, který městům umožní srovnávat jejich environmentální chování, hodnotit pokrok ve srovnání s jinými podobnými městy, sdílet osvědčené postupy a zkušenosti a sledovat zlepšování v průběhu času.

V dalších generálních ředitelstvích Komise probíhá řada dalších úzce souvisejících městských environmentálních aktivit, které by města mohla považovat za užitečná. Podrobný přehled všech politik Komise týkajících se měst, včetně podrobností o financování ze strukturálních fondů a výzkumu, najdete na tomto komplexním webovém portálu o městských otázkách ( přehled všech politik souvisejících s městským prostředím naleznete v části „Zelená města“) .

Zdroj: Evropská Komise - ŽIvotní prostředí


Štítky: Strategie (Role města, tag2), Politika, Strategie, Regulace (Mezioborového plánování, tag22)