Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Představujeme společnost VCÖ

07. 09. 2021

VCÖ je organizace, která se specializuje na mobilitu a dopravu a zaměřuje se na společné dobro. Cílem VCÖ je ekologicky kompatibilní, ekonomicky účinný a sociálně spravedlivý dopravní systém. Neporušené prostředí jako základ života budoucích generací je ústředním zájmem VCÖ. Pohled VCÖ je globální, mezitematický a zohledňuje zájmy budoucích generací. VCÖ funguje na základě znalostí a ukazuje řešení, která také přispívají k dlouhodobější udržitelnosti.

VCÖ byla založena v roce 1988 a funguje na evropské úrovni společně se zastřešující organizací T&E (Transport & Environment) pro dopravní systém šetrný ke klimatu. VCÖ je z velké části financováno z darů několika tisíc soukromých osob. Projekty VCÖ podporují také federální ministerstva, federální státy, města a obce a také společnosti.

Mobilita VCÖ s budoucností - výroční zpráva 2020

Willi Nowak,  vedení VCÖ: "Děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že všichni lidé budou mít spravedlivé možnosti mobility a že se sníží znečištění způsobené dopravou ve formě dopravních zácp, výfukových plynů a hluku pro lidi a životní prostředí." S našimi dnešními představami vytváříme základ pro zítřejší mobilitu. Dopravní systém, k němuž se společnost VCÖ zavázala, je výrazem světa, ve kterém stojí za to žít, prospívá lidem, chrání životní prostředí a umožňuje udržitelnou hospodářskou činnost. “

Co pohání a motivuje VCÖ

Žijeme v době neustálých změn. Naše společnost čelí obrovským výzvám v oblasti ekonomiky, ochrany klimatu a dodávek energie. Klimatická krize a ropná krize jsou dopravou výrazně zhoršeny. Dnes je důležité stanovit směr pro dlouhodobou a udržitelnou změnu mobility. Každý, kdo dnes zablokuje změnu kurzu mobility, je spoluodpovědný za to, že opatření přijatá později budou bolestivější a nákladnější. Přílišné jednání poškozuje populaci, poškozuje životní prostředí a poškozuje ekonomiku.

Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu ( www.ipcc.ch ) musí být globální oteplování do roku 2100 omezeno maximálně na dva stupně Celsia, aby se předešlo takzvaným bodům zlomu, které změnu klimatu masivně urychlují. Proto je třeba emise skleníkových plynů rychle a výrazně snížit. Potřeba opatření je obzvláště velká v odvětví dopravy, kde se emise poškozující klima za poslední tři desetiletí dramaticky zvýšily.

VCÖ svou prací podporuje dosažení klimatických cílů. Naše dnešní společnost má odpovědnost jednat tak, aby zabránila budoucím ekologickým a sociálním katastrofám v důsledku změny klimatu. Jsou to především budoucí generace, které budou trpět důsledky dnes způsobené změny klimatu.

VCÖ v Evropě

Mnoho rozhodnutí o dopravní politice je nyní přijímáno na úrovni EU. VCÖ má vynikající síť v celé Evropě prostřednictvím své zastřešující organizace Transport and Environment (T&E). Spolu s našimi partnerskými organizacemi vedeme kampaň za mobilitu s budoucností v Evropě. V této grafice můžete vidět partnerské organizace T&E. Grafiku můžete zvětšit jedním kliknutím.

Další informace naleznete na webových stránkách T&E na adrese  www.transportenvironment.org

Jak je VCÖ financován

VCÖ má roční obrat kolem 1,4 milionu eur. Financování VCÖ je založeno na třech pilířích, podpoře soukromých osob, financování projektů z veřejného sektoru a projektové spolupráci, sponzorských příspěvcích a firemních reklamách.

Největší podíl nesou soukromé osoby prostřednictvím každoročně se opakujících nebo jednorázových darů a také nákupem služeb VCÖ. Lidé, kterým záleží na ekologicky kompatibilní mobilitě, svými dary podporují práci VCÖ. VCÖ prosazuje lepší podmínky pro ekologickou, na oleji nezávislou a zdravou mobilitu. VCÖ by si přál, aby se zdravé cvičení, jako je chůze a jízda na kole, stalo v naší každodenní mobilitě důležitější. VCÖ se zavazuje zajistit, aby se daňový systém v odvětví dopravy stal sociálně a ekologicky spravedlivějším. Podpora zainteresovaných a angažovaných soukromých osob je důležitým finančním základem VCÖ.

VCÖ dostává projektové financování od veřejného sektoru. V závislosti na zájmu a důležitosti jsou jednotlivé projekty VCÖ podporovány federálními ministerstvy, federálními státy, městy a obcemi. Financování veřejného sektoru je důležité pro neziskové organizace (neziskové organizace), jako je VCÖ, v neposlední řadě proto, že neziskové organizace poskytují služby, které slouží společnému dobru a jsou ku prospěchu široké veřejnosti. Práce VCÖ pro styk s veřejností podporuje mobilitu šetrnější ke klimatu, opatření ke zlepšení kvality ovzduší, méně skleníkových plynů, méně dopravních zácp a méně dopravních nehod. VCÖ svou prací podporuje dosažení sociálně relevantních cílů ochrany klimatu, energetické strategie a cílů Rakouska v oblasti bezpečnosti silničního provozu.

Technicky rozumná práce VCÖ je ceněna v politice a podnikání. Změna v odvětví mobility a dopravy je možná pouze prostřednictvím interakce politiky, podnikání a občanské společnosti. Proto VCÖ spolupracuje s více než 50 různými společnostmi. VCÖ například navrhuje řešení pro společnosti, aby zajistilo, že do lokality společnosti přijde více zákazníků a zaměstnanců způsobem šetrným k životnímu prostředí. V časopise VCÖ, v sérii publikací VCÖ „Mobilita s budoucností“ a v neposlední řadě na VCÖ Mobility Prize, největší rakouské soutěži o udržitelnou mobilitu, přináší VCÖ do popředí tato příkladná řešení mobility.

Zdroj: VCÖ 


Štítky: Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)